Förbered blek hud för sol

Bli brun och inte bränd när du plötsligt exponeras för sol. Allt för många tror att man inte behöver solskydd eller kan använda en låg solskyddsfaktor i början på solsäsongen. Det är faktiskt tvärtom så att huden behöver en högre solskyddsfaktor i början av säsongen för att undvika solskador på huden. Sola därför extra försiktigt på våren, under en solig vinterdag eller vid en utlandsresa.

Särskilt viktigt att skydda sig i den första vårsolen

Under vintern och våren är vår hy inte förberedd på en ökad UV-strålning och det syns på oss genom att vi har ljusare hy. Vi behöver vänja vår hud vid solen och låta den successivt bygga upp det bruna pigmentet som får att huden att reagerar långsammare på solljuset eftersom förtjockningen av överhuden gör att de cancerframkallande UV-strålarna får det svårare att tränga ner i läderhuden.

Snö reflekterar mer sol

När våren närmar sig ligger fortfarande en av naturens bästa reflektorer på marken i stora delar av Sverige, nämligen snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning och det ökar risken för att bränna sig. För oss som bor i Sverige så är huden som mest ömtålig och känslig under vintern och våren eftersom den inte har fått så mycket solljus under vinterhalvåret.

Kvinna njuter av solen

Varför är det så farligt att bränna sig?

Solens UV-strålar skadar våra celler till den grad att de slutar bete sig normalt, de dör inte när de ska och kan börja dela sig okontrollerat vilket resulterar i cancer. Vår kropp har därför utvecklat ett naturligt skydd, som utgör en brun ökad pigmentbildning och en tjockare överhud. När solens strålar når vår hud ökar melaninproduktionen, vårt bruna pigment, och förflyttar sig till ”framsidan” av cellkärnan, där vårt DNA finns, för att lägga sig som ett parasoll för att skydda vår arvsmassa från skadlig strålning. När vi bränner oss skadas vårt DNA i samma process, och upprepade skador ökar risken för hudcancer. Vår ökade exponering för sol är en bidragande orsak till att hudcancer idag är vår näst vanligaste cancerform för både kvinnor och män.

Solskydd för solkänslig hud

Om du har extra känslig hud är det bra att välja hög solskyddsfaktor. Det finns solskydd som också lugnar huden vid irritation orsakad av solen.

ACO Sun Lotion Intolerance SPF 50

Solskydd för solkänslig hud. 100 ml

199:-

Bästa sättet att skydda sig på våren eller vid utlandsresa på vintern

Skydda dig först och främst genom att vara försiktig, alltså genom att inte vistats för länge i solen. Skydda exponerad hud med kläder och solkräm som har en hög solskyddsfaktor, SPF. Använd gärna minst faktor 25 eller 30. SPF-faktorn berättar för dig hur bra produkten skyddar mot UVB-strålarna. Titta också efter noga att de produkter du väljer har en UVA-symbol med en ring runt sig. Denna symbol visar att produkten även skyddar mot UVA-strålning.

Sitt inte för länge i solen

Att tro att man kan vistas i solen i timmar bara för att man har en hög solskyddsfaktor är fel och kan rentav vara livsfarligt. I början av säsongen bör man inte vara i direkt sol mer än 15–20 minuter per dag, beroende på din hudtyp. Blir du röd snabbt bör du vara kortare tid i solen och istället öka din solexponering successivt. Var noga med att alltid smörja in dig om du vill sitta ute i solen. Sol är bra för oss, men i måttliga mängder och med rätt skydd.

Snyggt solbrun med måttlig solning

Att skynda fram solkysst hud går tyvärr inte. Hastar man fram färg i dag får man missfärgningar på huden i form av röda- och bruna fläckar som syns först om tio, tjugo år. Tänk också på att en alltför snabb bränna ofta flagnar bort snabbt och ökar risken för hudskador. Det bästa är att förbereda huden med mild peeling, sola måttligt och smörja in dig med återfuktande kräm eller lugnande aftersun – då blir du snyggt brun och dessutom håller den brännan länge.

Senast granskad 2020-04-23