Skydda huden från solen – även på vintern och våren

Bli brun och inte bränd när du plötsligt exponeras för sol. Många tror att man inte behöver solskydd eller att man kan använda en låg solskyddsfaktor i början på solsäsongen. Det är faktiskt tvärtom. Huden behöver en högre solskyddsfaktor i när den är blek för att undvika solskador. Sola därför extra försiktigt på våren, under en solig vinterdag eller vid en utlandsresa.

Särskilt viktigt att skydda sig i den första vårsolen

Under vintern och våren är vår hy inte förberedd på en ökad UV-strålning och huden är oftast ljusare. Vi behöver vänja vår hud vid solen och låta den successivt bygga upp sitt pigment. Pigmentet får att huden att reagerar långsammare på solljuset. Det gör att överhuden blir tjockare och UV-strålarna får svårare att tränga ner i läderhuden. Ljus hud har alltså ett sämre skydd mot solens strålar, men kom ihåg alla hudtyper kan få skador av solen, oavsett om du är ljus eller mörk.

Mer om hur du bäst tar hand om huden i solen.

En person njuter av solen. Foto.

Snö reflekterar mer sol

När våren närmar sig ligger fortfarande en av naturens bästa reflektorer på marken i stora delar av Sverige, nämligen snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning och det ökar risken för att bränna sig. För oss som bor i Sverige så är huden som mest ömtålig och känslig under vintern och våren eftersom den inte har fått så mycket solljus under vinterhalvåret.

Varför är det så farligt att bränna sig?

Solens UV-strålar skadar våra celler till den grad att de slutar bete sig normalt, de dör inte när de ska och kan börja dela sig okontrollerat vilket resulterar i cancer. Vår kropp har därför utvecklat ett naturligt skydd, som utgör en brun ökad pigmentbildning och en tjockare överhud. När solens strålar når vår hud ökar melaninproduktionen, vårt bruna pigment, och förflyttar sig till ”framsidan” av cellkärnan, där vårt DNA finns, för att lägga sig som ett parasoll för att skydda vår arvsmassa från skadlig strålning. När vi bränner oss skadas vårt DNA i samma process, och upprepade skador ökar risken för hudcancer. Vår ökade exponering för sol är en bidragande orsak till att hudcancer idag är vår näst vanligaste cancerform för både kvinnor och män.

Solskydd för solkänslig hud

Om du har extra känslig hud är det bra att välja hög solskyddsfaktor. Det finns solskydd som också lugnar huden vid irritation orsakad av solen.

Bästa sättet att skydda sig på våren eller vid utlandsresa på vintern

Skydda dig först och främst genom att vara försiktig, alltså genom att inte vistats för länge i solen. Skydda exponerad hud med kläder och solkräm som har en hög solskyddsfaktor, SPF. Använd gärna minst faktor 25 eller 30. SPF-faktorn berättar för dig hur bra produkten skyddar mot UVB-strålarna. Titta också efter noga att de produkter du väljer har en UVA-symbol med en ring runt sig. Denna symbol visar att produkten även skyddar mot UVA-strålning.

Sitt inte för länge i solen

Att tro att man kan vistas i solen i timmar bara för att man har en hög solskyddsfaktor är fel och kan rentav vara livsfarligt. I början av säsongen bör man inte vara i direkt sol mer än 15–20 minuter per dag, beroende på din hudtyp. Blir du röd snabbt bör du vara kortare tid i solen och istället öka din solexponering successivt. Var noga med att alltid smörja in dig om du vill sitta ute i solen. Sol är bra för oss, men i måttliga mängder och med rätt skydd.

Snyggt solbrun med måttlig solning

Att skynda fram solkysst hud går tyvärr inte. Hastar man fram färg får man missfärgningar på huden i form av röda och bruna fläckar som kan synas först om tio, tjugo år. Tänk också på att en alltför snabb bränna ofta flagnar bort snabbt och ökar risken för hudskador. Det bästa är att förbereda huden med mild peeling, sola måttligt och smörja in dig med återfuktande kräm eller lugnande aftersun – då blir du snyggt brun. Dessutom håller den brännan länge.

Rekommenderade produkter

Senast granskad 2021-08-13