Tillbaka till Sol

Skydda huden i solen

Många tror att man inte behöver solskydd i början på solsäsongen, men det är faktiskt tvärtom. Huden behöver en högre solskyddsfaktor i när den är blek för att undvika solskador. Sola därför extra försiktigt på våren, under en solig vinterdag eller vid en utlandsresa. Här kan du läsa på hur du tar hand om huden på bästa sätt när den plötsligt exponeras för sol.

Särskilt viktigt att skydda sig i den första vårsolen

Under vintern och våren är vår hy inte förberedd på en ökad UV-strålning. Vi behöver vänja vår hud vid solen och låta den successivt bygga upp sitt pigment. Pigmentet får att huden att reagerar långsammare på solljuset. Det gör att överhuden blir tjockare och UV-strålarna får svårare att tränga ner i läderhuden. Ljus hud har ett sämre skydd mot solens strålar, men kom ihåg alla hudtyper kan få skador av solen - oavsett om du är ljus eller mörk.

Mer om hur du bäst tar hand om huden i solen.

1000x1000 Kronans Apotek solskydd

Varför kan det vara farligt att bränna sig?

Solens UV-strålar skadar våra celler till den grad att de slutar bete sig normalt, de dör inte när de ska och kan börja dela sig okontrollerat vilket resulterar i cancer. Vår kropp har därför utvecklat ett naturligt skydd, som utgör en brun ökad pigmentbildning och en tjockare överhud. När solens strålar når vår hud ökar melaninproduktionen, vårt bruna pigment, och förflyttar sig till ”framsidan” av cellkärnan, där vårt DNA finns, för att lägga sig som ett parasoll för att skydda vår arvsmassa från skadlig strålning. När vi bränner oss skadas vårt DNA i samma process, och upprepade skador ökar risken för hudcancer. Vår ökade exponering för sol är en bidragande orsak till att hudcancer idag är vår näst vanligaste cancerform för både kvinnor och män.

Filtrera produkter

Visar 111 produkter

Visar 30 av 111

Senast granskad 2021-08-13