Tillbaka till Sol

Skydda huden från solen – även på vintern och våren

Bli brun och inte bränd när du plötsligt exponeras för sol. Många tror att man inte behöver solskydd eller att man kan använda en låg solskyddsfaktor i början på solsäsongen. Det är faktiskt tvärtom. Huden behöver en högre solskyddsfaktor i när den är blek för att undvika solskador. Sola därför extra försiktigt på våren, under en solig vinterdag eller vid en utlandsresa.

Särskilt viktigt att skydda sig i den första vårsolen

Under vintern och våren är vår hy inte förberedd på en ökad UV-strålning och huden är oftast ljusare. Vi behöver vänja vår hud vid solen och låta den successivt bygga upp sitt pigment. Pigmentet får att huden att reagerar långsammare på solljuset. Det gör att överhuden blir tjockare och UV-strålarna får svårare att tränga ner i läderhuden. Ljus hud har alltså ett sämre skydd mot solens strålar, men kom ihåg alla hudtyper kan få skador av solen, oavsett om du är ljus eller mörk.

Mer om hur du bäst tar hand om huden i solen.

En person njuter av solen. Foto.

Snö reflekterar mer sol

När våren närmar sig ligger fortfarande en av naturens bästa reflektorer på marken i stora delar av Sverige, nämligen snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning och det ökar risken för att bränna sig. För oss som bor i Sverige så är huden som mest ömtålig och känslig under vintern och våren eftersom den inte har fått så mycket solljus under vinterhalvåret.

  • Tips och råd banner, Hitta apotek
Senast granskad 2021-08-13