Skavsår och andra små sår

Att göra sig illa och få ett sår är någonting vi alla varit med om. Olika typer av sår behöver behandlas på olika sätt. Här går vi igenom vad du själv kan göra för att ta hand om olika typer av sår och förebygga att såret blir infekterat.

Skrubbsår

Ett skrubbsår får man lätt, särskilt om man är barn. Ofta är det inte så farligt, det viktiga är att rengöra såret så att det inte blir infekterat. En bra start är att tvätta händerna. Skölj sedan rent såret med vatten och mild tvål. Ifall det finns jord, grus eller smuts i såret kan du använda en mjuk tandborste försiktigt. Om rengöringen skulle göra för ont kan man använda lite bedövande salva. Asfalt i skrubbsår kan vara svårare, men är viktigt att få bort så man inte får ärr.

Skavsår

För att förebygga skavsår är det bra att hålla fötterna torra och byta strumpor ofta. Ifall du ska ut och vandra kan det vara bra att gå in skorna ordentligt först. Ett tips är också att tejpa utsatta hudområden, alternativt använda ett förebyggande skavsårsplåster. Om du ändå får skavsår finns det saker att tänka på. Blåsorna bildas för att skydda, så peta inte hål på dem. Tvätta rent skavsåret med mild tvål och vatten. Avlasta sedan med skavsårsplåster och håll gärna fötterna mjuka med en mjukgörande fotkräm.

Sår-767x767

Sticksår

När något vasst trängt igenom huden kallas skadan ofta för ett sticksår. Det kan vara allt från att man trampat på en glasbit eller tagg, till att man skurit sig eller stuckit sig på en spik. Sitter det vassa kvar (och inte är allt för stort) försök att ta ut det försiktigt. Gör det ont kan du behandla med smärtstillande salva innan. Blöder det mycket, lägg kroppsdelen i högläge, högre än hjärtat. Bra är även att lägga ett tryckförband på såret. Det gör du genom att sätta tryck på sårområdet med exempelvis en kompress och bandage.

Komplettera med stelkrampsspruta

När det slutat blöda kan du göra rent såret med mild tvål och vatten. Det finns även bakteriedödande salvor och lösningar som du kan stryka eller badda såret med. De hjälper till att desinficera och förhindra infektioner. Har du fått in rost eller smuts i såret kan du behöva vaccinera dig mot stelkramp. De flesta i Sverige är redan vaccinerade, men skyddet kan behöva kompletteras. Prata med din vårdcentral om det är över 20 år sedan du fick vaccin. Du kan vaccinera dig på flera utvalda Kronans Apotek.

Små krossår

När du slagit dig eller skrapat upp huden kallas skadan ofta för krossår. Det är inte alltid det går hål på skadan och det börjar blöda, utan det kan också bli svullet och uppstå blåmärken. Lägg kroppen i högläge om det blöder mycket. Det är även bra att lägga ett tryckförband på såret. Känner du att det börjar svullna upp? Komplettera med is eller kylpåse i cirka 15 minuter så brukar svullnaden minska. Har det slutat blöda så gör du rent såret med mild tvål och vatten. Det finns även bakteriedödande salvor och lösningar som du kan stryka eller badda såret med. De hjälper till att desinficera och förhindra infektioner. För att förhindra att smuts tar sig in i såret kan du sätta på plåster eller annat förband. Går svullnaden inte ner eller om det inte slutar blöda, behöver du kontakta din vårdcentral.

Senast granskad 2021-09-20