Tillbaka till Sår, bett & stick

Skavsår och andra små sår

Att göra sig illa och få ett sår är någonting vi alla varit med om. Olika typer av sår behöver behandlas på olika sätt. Här går vi igenom vad du själv kan göra för att ta hand om olika typer av sår och förebygga att såret blir infekterat.

Skrubbsår

Ett skrubbsår får man lätt, särskilt om man är barn. Ofta är det inte så farligt, det viktiga är att rengöra såret så att det inte blir infekterat. En bra start är att tvätta händerna. Skölj sedan rent såret med vatten och mild tvål. Ifall det finns jord, grus eller smuts i såret kan du använda en mjuk tandborste försiktigt. Om rengöringen skulle göra för ont kan man använda lite bedövande salva. Asfalt i skrubbsår kan vara svårare, men är viktigt att få bort så man inte får ärr.

Skavsår

För att förebygga skavsår är det bra att hålla fötterna torra och byta strumpor ofta. Ifall du ska ut och vandra kan det vara bra att gå in skorna ordentligt först. Ett tips är också att tejpa utsatta hudområden, alternativt använda ett förebyggande skavsårsplåster. Om du ändå får skavsår finns det saker att tänka på. Blåsorna bildas för att skydda, så peta inte hål på dem. Tvätta rent skavsåret med mild tvål och vatten. Avlasta sedan med skavsårsplåster och håll gärna fötterna mjuka med en mjukgörande fotkräm.

Senast granskad 2021-09-20