Tillbaka till Sår, bett & stick

Plåstra om små sår

Ibland är små olyckor framme med småsår, skrubbad hud och annat som måste tas omhand. Det viktigaste när du gör dig illa är att du rengör och skyddar såret från bakterier, så att kroppens naturliga reparationsprocess får pågå i lugn och ro. Tänk på att sönderkliade insektsbett är små sår de också och kan behöva rengöras för att undvika infektion.

Tvätta rent

Tvätta händerna innan du tvättar såret. Skölj såret under rinnande vatten tills det ser rent ut. Du kan låta det blöda lite till och på så vis låta den sista smutsen följa med blodet ut. När det är varmt väder har bakterier goda förutsättningar att föröka sig, ta därför hygienen på allvar. Ha gärna alcogel till händer och sårtvätt till sår i väskan.

Tips! För att pilla bort jord, grus eller smuts i skrubbsår kan du använda en tandborste.

1000x1000 ben plåster sår

Plåstra om

För små, rena och torra sår räcker det ofta att sätta på ett plåster. Använd plåster under hela läkningsprocessen för att låta såret läka i lugn och ro. Byt plåster och rengör såret dagligen för att hålla koll på att såret läker ordentligt och inte blir infekterat.

Plåstra om skärsår

För ett skärsår bör du dra ihop sårkanterna och sätta ett plåster som drar ihop hudkanterna. Då läker det snyggast och snabbast. Om skärsåret är större än ett par centimeter så är det bäst att söka hjälp av vårdpersonal.

Plåstra om skrubbsår och skavsår

För skrubbsår eller skavsår är det bäst att låta såret lufttorka. Har du skavsår så peta inte hål på blåsorna. De bildas för att skydda huden. Tvätta rent och avlasta sedan med skavsårsplåster.

Håll koll

Om huden runt såret blir ilsket röd och gör ondare än innan kan såret ha blivit infekterat. Tvätta då såret 2-3 gånger per dag. Efter tvätten låter du såret lufttorka och täcker det sedan med ett rent förband. Om det inte blivit mindre rött och ömt efter några dagar behöver du söka hjälp hos vården.

Visste du att:

  • Du ska inte pilla bort sårskorpan Att pilla bort skorpan stör läkeprocessen eftersom nybildad vävnad följer med. Dessutom kan inte cellerna vid sårets kanter sluta till såret utan en sårskorpa.
  • Det kliar när det läker Ja, faktiskt! Sår som läker kliar lite, särskilt om de är ytliga.
  • Du ska inte sticka hål på brännblåsor Om du sticker hål på brännblåsor så bjuder du in bakterierna. Låt kroppen ta hand om läkningen själv.
  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-06-15