Skavsår och andra små sår

Skrubbsår

Ett skrubbsår får man lätt, särskilt om man är barn. Tårar kan förstås flöda och jordens undergång kännas nära för den lille, men oftast är det inte så farligt. Behandling: Det är viktigt att rengöra såret, så att det inte blir infekterat. Och en bra start är att tvätta händerna. Skölj sedan rent såret med vatten och mild tvål. Ifall det finns jord, grus eller smuts i såret kan du använda en tandborste. Och om rengöringen skulle göra för ont kan man använda lite bedövande salva, som exempelvis Xylocain (för barn över 18 mån). Asfalt i skrubbsår kan vara lite lurigare att få bort, men bort måste det, annars kan det bli fula ärr. Paraffinolja hjälper ofta, annars kan du få hjälp på en vårdcentral. Här finner du produkter för sårtvätt, sårrengöring och koksaltlösning.

Skavsår

För att förebygga skavsår så ska du hålla fötterna torra och byta strumpor hyfsat ofta. Ifall du ska ut och vandra är det smart att gå in skorna ordentligt först. Ett tips är också att tejpa utsatta hudområden, alternativt använda ett förebyggande skavsårsplåster. Behandling: Blåsorna bildas för att skydda, så peta inte hål på dem. Tvätta rent med mild tvål och vatten. Avlasta sedan med skavsårsplåster och håll gärna fötterna mjuka med en mjukgörande fotkräm.

Sticksår

När något vasst trängt igenom huden kallas skadan ofta för ett sticksår. Det kan vara allt från att man trampat på en glasbit eller tagg, till att man skurit sig eller stuckit sig på en spik. Sitter det vassa kvar (och inte är allt för stort) försök att ta ut det försiktigt. Gör det ont kan du behandla med smärtstillande salva innan. Blöder det mycket, lägg kroppsdelen i högläge - högre än hjärtat. Bra är även att lägga ett tryckförband på såret. Det gör du genom att sätta tryck på sårområdet med exempelvis en kompress och bandage.

När det slutat blöda kan du göra rent såret med mild två och vatten. Det finns även bakteriedödande salvor och lösningar som du kan stryka eller badda såret med, de hjälper till att desinficera och förhindra infektioner. Har du fått in rost eller smuts i såret kan du behöva vaccinera dig mot stelkramp. De flesta i Sverige är redan vaccinerade, men skyddet kan behöva kompletteras. Prata med din vårdcentral så hjälper de dig.

Små krossår

När du slagit dig eller skrapat upp huden kallas skadan ofta för krossår. Det kan vara allt från att man slagit i pannan mot en hylla eller skrapat upp knät på grus. Det är inte alltid det går hål på skadan och det börjar blöda, utan det kan också bli svullet och blåmärken. Blöder det mycket, lägg kroppsdelen i högläge - högre än hjärtat. Det är även bra att lägga ett tryckförband på såret. Det gör du genom att sätta tryck på sårområdet med exempelvis en kompress och bandage. Känner du att det börjar svullna upp? Komplettera med is eller kylpåse i cirka 15 minuter så brukar svullnaden minska.

Har det slutat blöda så gör du rent såret med mild tvål och vatten. Det finns även bakteriedödande salvor och lösningar som du kan stryka eller badda såret med, de hjälper till att desinficera och förhindra infektioner. För att förhindra att smuts tar sig in i såret kan du sätta på plåster eller annat förband. Går svullnaden inte ner, om det fortsätter att göra ont, om det inte slutar blöda eller om du inte får bort en eventuell infektion, prata med din vårdcentral.