Håll din mun i topptrim

Håll munnen fräsch och tänderna friska och starka. Nyckelorden för god munhälsa är fluor, vila och vatten. Så lägg några minuter om dagen på att göra rent dina tänder. Då är chansen stor att de håller hela livet.

5 tips till en frisk mun

  • Borsta med fluortandkräm två gånger om dagen
  • Använd tandtråd innan du går och lägger dig
  • Låt alltid tänderna vila mellan måltiderna
  • Drick vatten när du är törstig
  • Besök tandläkaren regelbundet

Använd tandkräm med fluor

Använd alltid tandkräm med fluor. Fluor tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det börjar formas små hål. Ungefär 2 cm tandkräm är en lagom mängd för vuxna och barn över 6 år för att få rätt mängd fluor. Små barn kan också använda fluortandkräm, men i mindre mängd. Några tandkrämssorter har också speciella egenskaper. Till exempel finns det tandkrämer för mindre tandstensbildning, känsliga tandhalsar och sköra slemhinnor.

Ett par ler mot varandra. Foto.

Tandtråd kommer åt där det är trångt

Tandtråd är utmärkt för att rengöra mellan tänderna. Den är smal nog att göra rent även där det är trångt. Tandtråden kan vara rund, platt, vaxad eller ovaxad. Den kan också vara preparerad med fluor och olika smaker. Om du använder tandtråd på rätt sätt så hjälper tandtråden dig att förhindra dålig bakterielukt från munnen, att minska risken för inflammation i tandköttet och att förebygga tandlossningssjukdom.

Flossa innan du borstar

Tänk på att alltid använda tandtråd före tandborstningen. Då borstar du bort bakterierna som har skrapats loss av tandtråden och fluoren från tandkrämen får ligga kvar mellan tänderna efter borstningen.

Borsta rätt

Gör såhär för att beläggningar ska försvinna: 1. Vinkla tandborsten och borsta hela tanden ända till tandköttskanten. 2. Tryck inte borsten för hårt. Det blir inte renare av hårt tryck utan risken ökar att tand eller tandkött skadas. 3. Borsta noggrant insidan, utsidan och tuggytorna. Använd små försiktiga rörelser – för borsten endast några millimeter fram och tillbaka i sidled. Hela tandborstningen bör ta ungefär två minuter.

Tänk 2+2+2

  • 2 gånger om dagen
  • 2 minuter
  • 2 cm tandkräm

Borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukosten och efter sista målet på kvällen. Använd en mjuk, tät tandborste och två centimeter tandkräm med fluor. Borsta noggrant i två minuter. Om du använder en mindre tandborste eller en eltandborste kan det vara svårt att få plats med två centimeter tandkräm. Ta gärna en centimeter till överkäken och fyll sedan på med en centimeter till innan du borstar underkäken.

Se alla eltandborstar

Låt fluoret verka

Fluorets verkan blir bättre om du silar tandkrämen mellan tänderna. Försök att bara använda en liten mängd vatten när du sköljer munnen efteråt, eller använd fluorskölj med minst 0,2% NaF.

Borsta med små rörelser

Om du använder tandborsten på rätt sätt kan du borsta bort bakteriebeläggningar som sitter på tänderna. Det är viktigt att borsta alla sidor av tänderna noga, men utan att skada tänderna eller tandköttet. Att borsta tänderna i en bestämd ordning minskar risken för att man glömmer bort någon tandyta. Oftast är man mest noggrann i början. Ett bra tips är därför att börja där det är svårast att komma åt, till exempel på insidan av underkäken längst in. Bakteriebeläggningar finns framför allt vid tandköttskanten och mellan tänderna.

Tips för dig med barn

Med riktigt små barn, som fått sina allra första tänder är det ofta enklast att borsta tänderna när de ligger ned, till exempel på skötbordet, eller sittandes i knäet. När barnet blir lite större är det bra att låta honom eller henne öva sig på att borsta själv, men du som förälder bör hjälpa till att borsta tills barnet är omkring 10 år. Läs fler råd om hur du tar hand om ditt barns tänder.

Senast granskad 2021-09-20