Välj rätt tandkräm

Det finns en hel mängd olika sorters tandkräm för olika tandproblem och preferenser. Vi guidar dig till rätt tandkräm för dig.

Viktigaste ingrediensen: fluor

Använd tandkräm med fluor när du bostar tänderna. Fluor stärker tändernas emalj och skyddar dem mot hål. Efter att du har borstat tänderna kan du sila tandkrämen med lite vatten mellan tänderna, men skölj inte med vatten efteråt. Om du använder munskölj efter tandborstningen är det viktigt att det innehåller fluor, annars sköljer du bort det fluor du precis har applicerat. Tandvården rekommenderar att du använder barntandkräm med fluor till ditt barn från det att första tanden syns.

Läs mer om tandborstning och tandkräm för barn.

En äldre person ler brett. Foto.

Byt inte till fluorfri tandkräm

Sveriges Tandläkarförbund stödjer användningen av tandkräm som innehåller fluor, eftersom det är så viktigt för tandhälsan. Fluor benämns ofta som farligt för människan och miljön. I många fall är det bra att undvika ämnet, men tandkräm är ett undantag. Precis som andra ämnen som är bra för oss i lagom mängd och giftigt vid överdos, så kan fluor vara giftigt om det sväljs ner i stora mängder. Men du skulle behöva svälja många tuber tandkräm innan du får i dig såpass mycket fluor att du kan få förgiftningssymtom. Det är väldokumenterat att fluor hjälper mot karies. Det är också tydligt att tandhälsan i Sverige drastiskt har förbättrats sedan fluortandkräm började användas på 60-talet.

Tandkräm mot ilningar

Tänk på att borsta tänderna två gånger varje dag för att hålla tänderna fria från sådant som ligger bakom smärtan. Använd en mjuk tandborste och borsta försiktigt med varmt vatten för att minska ilningarna. Du kan använda tandkräm som innehåller kaliumnitrat. Det formar ett skydd på tanden och minskar ilningarna. Undvik tandkrämer med slipmedel, sådana som har en whitening-effekt. Vänd dig till en tandläkare eller tandhygienist för att utreda orsaken bakom ilningarna.

Tandkräm utan natriumlaurylsulfat

Natriumlaurylsulfat, nls (eller SLS på engelska), är en vanlig ingrediens i tandkräm som verkar antibakteriellt och som gör så att tandkrämen skummar sig. Vissa upplever att natriumlaurylsulfat kan orsaka irritation, medan andra vill välja bort det för smakens skull. Det är till exempel det ämnet som får apelsinjuice att smaka illa efter tandborstning. Det finns tandkrämer utan natriumlaurylsulfat som ändå innehåller den viktiga ingrediensen fluor.

Om du använder munvårdsprodukter med klorhexidin

Efter operation eller vid skador i munnen kan du behöva använda klorhexidin i form av munskölj, mungel eller tandkräm. Om du gör det är det viktigt att inte samtidigt använda tandkräm som innehåller skummedel. Skummedel minskar nämligen klorhexidinets effekt. Du kan välja en tandkräm utan skummedel, eller vänta en halvtimma mellan sköljning och tandborstning.

Rengöra tandprotes

Avtagbara proteser kan repas av tandkräm och bli svårare att hålla rena. Ta bort eventuellt protesklister innan rengöring och tvätta med protesrengöring, flytande tvål eller diskmedel.

Senast granskad 2021-08-12