Tillbaka till Mun och tänder

Välj rätt tandkräm

Det finns en hel mängd olika sorters tandkräm för olika tandproblem och preferenser. Vi guidar dig till rätt tandkräm för dig.

Viktigaste ingrediensen: fluor

Använd tandkräm med fluor när du bostar tänderna. Fluor stärker tändernas emalj och skyddar dem mot hål. Efter att du har borstat tänderna kan du sila tandkrämen med lite vatten mellan tänderna, men skölj inte med vatten efteråt. Om du använder munskölj efter tandborstningen är det viktigt att det innehåller fluor, annars sköljer du bort det fluor du precis har applicerat. Tandvården rekommenderar att du använder barntandkräm med fluor till ditt barn från det att första tanden syns.

Läs mer om tandborstning och tandkräm för barn.

Byt inte till fluorfri tandkräm

Sveriges Tandläkarförbund stödjer användningen av tandkräm som innehåller fluor, eftersom det är så viktigt för tandhälsan. Fluor benämns ofta som farligt för människan och miljön. I många fall är det bra att undvika ämnet, men tandkräm är ett undantag. Precis som andra ämnen som är bra för oss i lagom mängd och giftigt vid överdos, så kan fluor vara giftigt om det sväljs ner i stora mängder. Men du skulle behöva svälja många tuber tandkräm innan du får i dig såpass mycket fluor att du kan få förgiftningssymtom. Det är väldokumenterat att fluor hjälper mot karies. Det är också tydligt att tandhälsan i Sverige drastiskt har förbättrats sedan fluortandkräm började användas på 60-talet.

Tandkräm mot ilningar

Tänk på att borsta tänderna två gånger varje dag för att hålla tänderna fria från sådant som ligger bakom smärtan. Använd en mjuk tandborste och borsta försiktigt med varmt vatten för att minska ilningarna. Du kan använda tandkräm som innehåller kaliumnitrat. Det formar ett skydd på tanden och minskar ilningarna. Undvik tandkrämer med slipmedel, sådana som har en whitening-effekt. Vänd dig till en tandläkare eller tandhygienist för att utreda orsaken bakom ilningarna.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-08-12