Bli av med dålig andedräkt

De flesta av oss får dålig andedräkt ibland. Det kan vara tillfälligt och bero på någonting du har ätit. Men ibland kan lukten bero på sjukdomar eller tandproblem. Vissa mediciner kan också orsaka en dålig lukt i munnen. Vi hjälper dig med tips om hur du får en frisk andedräkt igen!

Bakterier och muntorrhet orsakar ofta dålig andedräkt

En vanlig orsak till dålig andedräkt är bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Bakterier i munnen bryter ner proteiner och frigör svavelföreningar som luktar illa. Om du dessutom har torr mun får bakterierna bättre fäste och förökar sig lättare. Därför kan tuggummi eller sugtabletter som verkar salivstimulerande vara bra för att motverka dålig andedräkt.

Andra orsaker kan vara:

  • kryddstark mat
  • rökning
  • vissa läkemedel
  • pubertet, graviditet eller andra hormonella förändringar
En tonåring sköljer munnen med munskölj. Foto.

Förebygg dålig lukt i munnen

Det första steget till att förebygga dålig andedräkt är att hålla ordentligt rent i munnen. Rengör inte bara tänderna på morgonen, utan även tungan. Använd tandborste, tandtråd och tungskrapa. Se till att tandborsten som du använder kommer åt kindtänderna ordentligt.

Dålig andedräkt på morgonen

Det är vanligt att ha dålig andedräkt på morgonen, eftersom salivet minskar under natten. Då blir miljön särskilt trivsam för de bakterier som producerar den dåliga lukten. Ett munskölj med fluor är ett bra komplement till tandborstningen. Fluoret hjälper till att motverka karies, tandsten och dålig andedräkt.

Muntorrhet kan orsaka dålig andedräkt

Eftersom bakterierna trivs när saliven minskar händer samma om din mun är torr. Det enklaste sättet att lindra besvären är att skölja munnen med vatten. Det finns också salivstimulerande medel, sockerfria tuggummi, munspray och fuktgel som kan hjälpa. Muntorrhet kan kan uppstå av flera olika anledningar. En vanlig orsak är läkemedel som gör munnen torr. Tänk också på hur mycket kaffe du dricker om du är torr i munnen. Koffeinet i kaffe minskar nämligen salivproduktionen.

Mediciner som ger dålig andedräkt

Många mediciner kan ha muntorrhet som en biverkning. Då får du ofta dålig andedräkt som konsekvens av det, eftersom bakterierna lättare växer till sig. Det finns också vissa läkemedel som orsakar illaluktande ämnen i utandningsluften. Antibiotika och vissa vitaminer orsakar ibland dålig andedräkt. Har du frågor om dina mediciner och biverkningar? Prata gärna med en farmaceut hos oss!

Sök hjälp hos en tandläkare

En tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa dig att undersöka om du har dålig andedräkt och i så fall vad den dåliga lukten kommer från. De kan hjälpa till med noggrannare rengöring av ytor som är svåra att komma åt själv, och de kan kontrollera att du inte har dålig andedräkt på grund av karies eller tandlossningssjukdom.

Senast granskad 2021-06-24