Tips vid dålig andedräkt

De flesta av oss får dålig andedräkt ibland, till exempel efter att vi har ätit stark mat eller rökt cigaretter. I vissa fall kan dålig andedräkt diagnosticeras som halitos, och så många som en halv miljon svenskar beräknas behöva behandling för att komma till rätta med sin dåliga andedräkt.

Orsak till dålig andedräkt

En vanlig orsak till dålig andedräkt är bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Bakterier i munnen bryter ner proteiner och frigör svavelföreningar som luktar illa. Om du dessutom har torr mun får bakterierna bättre fäste och förökar sig lättare. Därför kan tuggummi eller sugtabletter som verkar salivstimulerande vara bra för att motverka dålig andedräkt.

Andra orsaker kan vara:

  • kryddstark mat
  • rökning
  • vissa läkemedel
  • pubertet, graviditet eller andra hormonella förändringar

Bli av med dålig lukt i munnen

Förebygg dålig andedräkt genom att hålla ordentligt rent i munnen. Använd tandborste, tandtråd och tungskrapa. Se till att tandborsten som du använder kommer åt kindtänderna ordentligt.

Två män skrattar

Har jag dålig andedräkt?

Eftersom du snabbt vänjer dig vid lukter är det svårt att veta hur den egna andedräkten uppfattas av andra människor. För att testa din egen andedräkt kan du slicka på ovansidan av handen, låta det torka och sedan lukta. Luktar det illa har du förmodligen dålig andedräkt.

Dålig andedräkt på morgonen

Det är vanligt att ha dålig andedräkt på morgonen, eftersom salivet minskar under natten. Då blir miljön särskilt trivsam för de bakterier som producerar den dåliga lukten. Rengör tunga och tänder ordentligt på morgonen för att bli av med bakteriebeläggningarna.

Muntorrhet

Samma sak händer om det går lång tid mellan måltiderna eller om du äter läkemedel som gör munnen torr. Ett bra tips är att äta regelbundet och att dricka vatten lagom ofta. Det finns också salivstimulerande medel, sockerfria tuggummi och sugtabletter som kan hjälpa.

Senast uppdaterad 2019-05-02