Råd vid laktosintolerans

Att vara laktosintolerant innebär att vara känslig för den sockerart som finns i de flesta mjölkprodukter. Hur känslig man är varierar från person till person. Här hittar du information och råd som kan hjälpa dig som är, eller som misstänker att du är, laktosintolerant.

Symtom vid laktosintolerans

Om du är laktosintolerant och äter mjölkprodukter som innehåller laktos är det vanligt att känna av något eller flera av följande:

  • Uppsvälld mage
  • Magsmärtor
  • Diarré
  • Gaser

Symtomen vid laktosintolerans kan vara besvärliga och obehagliga, men är inte farliga. Det finns olika sorters intolerans, vilket innebär att olika personer tål olika mängd av laktos. En ovanlig form av medfödd laktosintolerans innebär till exempel att man inte ens tål modersmjölken som bebis. Det är också möjligt att bli laktosintolerant som vuxen eller att bli det tillfälligt i samband med någon form av sjukdom som skadar slemhinnan i tunntarmen.

En person ler och håller i en kaffekopp. Foto.

Hur vet man om man är laktosintolerant?

Det finns hemmatester som du kan använda på egen hand för att se om du är laktosintolerant. En vårdcentral kan också hjälpa dig. Då får du antingen prova att utesluta laktos från din diet för att se om du mår bättre, eller ta tester som blodprov och utandningstest.

Vad man inte kan äta som laktosintolerant

Eftersom känsligheten för laktos skiljer sig mellan olika personer är det svårt att ge generella råd kring kosten. Ibland räcker det att minska mängden laktos, medan andra måste sluta helt. Vissa kan till exempel äta vissa sorters ost som har lagrats länge eller låglaktosprodukter. Det finns receptfria droppar och tabletter med laktas som kan användas i tillfällen när det är svårt att helt undvika laktos. Laktaset är det ämne som bryter ner laktosen i kroppen.

Laktos i medicin

Laktos är vanligt som utfyllnadsmedel i många läkemedel. I de flesta fall är det så liten mängd att det inte påverkar dig som laktosintolerant, men om du är mycket känslig är det bra att berätta det för din läkare eller farmaceut, så att du kan få hjälp att hitta ett alternativ som passar dig bättre.

Senast granskad 2021-09-17