Tillbaka till Mage och tarm

Råd vid laktosintolerans

Att vara laktosintolerant innebär att vara känslig för den sockerart som finns i de flesta mjölkprodukter. Hur känslig man är varierar från person till person. Här hittar du information och råd som kan hjälpa dig som är, eller som misstänker att du är, laktosintolerant.

Symtom vid laktosintolerans

Om du är laktosintolerant och äter mjölkprodukter som innehåller laktos är det vanligt att känna av något eller flera av följande:

  • Uppsvälld mage
  • Magsmärtor
  • Diarré
  • Gaser

Symtomen vid laktosintolerans kan vara besvärliga och obehagliga, men är inte farliga. Det finns olika sorters intolerans, vilket innebär att olika personer tål olika mängd av laktos. En ovanlig form av medfödd laktosintolerans innebär till exempel att man inte ens tål modersmjölken som bebis. Det är också möjligt att bli laktosintolerant som vuxen eller att bli det tillfälligt i samband med någon form av sjukdom som skadar slemhinnan i tunntarmen.

Hur vet man om man är laktosintolerant?

Det finns hemmatester som du kan använda på egen hand för att se om du är laktosintolerant. En vårdcentral kan också hjälpa dig. Då får du antingen prova att utesluta laktos från din diet för att se om du mår bättre, eller ta tester som blodprov och utandningstest.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-09-17