Vilket glidmedel ska jag välja?

Att använda glidmedel kan förhöja känslan när du har samlag, använder sexleksaker eller onanerar. Det finns flera olika typer av glidmedel att välja mellan. Vissa går att använda med exempelvis kondom och vissa inte. Här går vi igenom vad du ska tänka på och hur du väljer rätt produkt som passar just dig.

Varför använder man glidmedel?

Att välja glidmedel bör baseras på vad man ska använda det till. Det kan användas vid exempelvis torra slemhinnor som ett hjälpmedel för att det ska kännas bättre vid samlag och minskar risken att det gör ont. Torra slemhinnor kan uppstå av flera olika anledningar så som klimakteriet, stress eller om du ammar. Här kan du läsa mer om torra slemhinnor. Andra väljer ett glidmedel med doft eller smak för att förhöja den sexuella upplevelsen och göra den mer lustfylld tillsammans med sin partner. Glidmedel kan även göra användning av sexleksaker mer behagligt.

Olika typer av glidmedel

När du ska välja glidmedel finns det ofta vattenbaserat, silikonbaserat eller olika typer av oljor och gel. Men, alla glidmedel kan inte användas till allting. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer produkt.

Vattenbaserat glidmedel

Ett vattenbaserat glidmedel är en återfuktande produkt med bra glid som ger en naturlig känsla. Det går bra att använda med eller utan kondom och även tillsammans med sexleksaker utan att riskera att någon känslig yta skadas. Till skillnad från en silikonbaserad produkt är effekten inte lika långvarig. Man kan därför behöva fylla på med mer glidmedel efter ett tag.

Silikonbaserat glidmedel

Ett silikonbaserat glidmedel ger en len känsla och är mer drygt än en vattenbaserad produkt. Det har därför en mer långvarig effekt. Även silikonbaserade produkter kan användas tillsammans med kondom. Det man ska tänka på är att inte använda silikonbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker som är gjorda av silikon eller materialet cyberskin, då det kan skada ytan på dem.

Massageolja och stimulerande gel

Om man vill förhöja den sexuella upplevelsen ännu mer kan man använda sig av en massageolja eller en stimulerande gel. Dessa produkter kan vara båda vatten- och silikonbaserade och även innehålla olika oljor. Många av dem kan användas som både massageolja och glidmedel läs på förpackningen innan användning för att vara säker.

Tänk på att inte använda något annat som glidmedel

Alla glidmedel på Kronans Apotek är noggrant testade och anpassade för att vårda och skydda de intima delarna på kroppen. Det är viktigt att inte använda något annat som glidmedel, exempelvis babyolja eller vaselin. Det kan innehålla ämnen som i längden skapar irritation, sveda och obalans. Tänk på att alltid kontakta din vårdcentral, gynekolog eller ungdomsmottagning om du behöver rådgivning eller vård.

Se hela sortimentet inom Intimvård och sexliv.

Senast uppdaterad 2021-05-04