Tillbaka till Intim och sex

Vilket glidmedel ska jag välja?

Att använda glidmedel kan förhöja känslan när du har samlag, använder sexleksaker eller onanerar. Det finns flera olika typer av glidmedel att välja mellan. Vissa går att använda med exempelvis kondom och andra inte. Här går vi igenom vad du ska tänka på och hur du väljer rätt produkt som passar just dig.

Varför använder man glidmedel?

Att välja glidmedel bör baseras på vad man ska använda det till. Det kan användas vid exempelvis torra slemhinnor som ett hjälpmedel för att det ska kännas bättre vid samlag och minskar risken att det gör ont. Torra slemhinnor kan uppstå av flera olika anledningar så som klimakteriet, stress eller om du ammar. Här kan du läsa mer om torra slemhinnor. Andra väljer ett glidmedel med doft eller smak för att förhöja den sexuella upplevelsen och göra den mer lustfylld tillsammans med sin partner. Glidmedel kan även göra användning av sexleksaker mer behagligt.

Olika typer av glidmedel

Glidmedel kan vara vattenbaserade, silikonbaserade eller en blandning av dem båda. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer produkt.

Vattenbaserat glidmedel

Ett vattenbaserat glidmedel är en återfuktande produkt med bra glid som ger en naturlig känsla. Det går bra att använda med eller utan kondom och även tillsammans med sexleksaker utan att riskera att någon känslig yta skadas. Till skillnad från en silikonbaserad produkt är effekten inte lika långvarig. Man kan därför behöva fylla på med mer glidmedel efter ett tag.

Senast granskad 2023-03-10