Torra slemhinnor i underlivet

Att ha torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt problem hos kvinnor. Förlossning, klimakteriet och stress är exempel på orsaker som kan ligga bakom. Här går vi igenom symtom, orsaker och hur du kan lindra besvären.

Symtom och orsaker

Det finns flera olika orsaker till att man får torra slemhinnor. Efter klimakteriet, minskar produktionen av hormonet östrogen. Detta leder till att slemhinnan i slidan blir mer torr och känslig. Man kan känna av det genom klåda och irritation i underlivet, och att det gör ont när man har sex. Man kan också få besvär om man har varit stressad, efter förlossning eller har någon sjukdom som påverkar. Ett exempel på sjukdom är Sjögrens syndrom, där ett av huvudsymtomen är torrhetsbesvär.

Vad kan jag göra för att lindra besvären?

Man ska vara försiktig med att tvätta sig med tvål i underlivet. Detta kan torka ut slemhinnorna och skapa mer irritation. Använd speciellt anpassade intimprodukter eller bara vatten. Det finns flera receptfria läkemedel, gel och krämer som kan hjälpa till att bevara fuktbalansen. Om du känner besvär vid samlag kan det underlätta att använda glidmedel.

torra slemhinnor 767x767

Hjälp vid svett i underlivet

Ett till problem som kan drabba både män och kvinnor är att man svettas i ljumskarna och underlivet. Det finns speciella intimdeodoranter för underlivet som kan hjälpa besvären och är fuktgivande och skonsamma mot den känsliga huden.

Tips på intimdeo

LN Intimate Deo är en dermatologisk testad intimdeodorant som innehåller mjölksyra. Deon återfuktar, mjukgör och pH-balanserar. Ett bra alternativ för en uppfräschande känsla mellan tvättarna.
LN Ellen. Intimate Deo 50 ml

LN

Ellen. Intimate Deo 50 ml

69:-

Ord. butikspris 89:-

Senast uppdaterad 2020-10-06