Tillbaka till Intim och sex

Torra slemhinnor i underlivet

Att ha torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt problem hos kvinnor. Förlossning, klimakteriet och stress är exempel på orsaker som kan ligga bakom. Här går vi igenom symtom, orsaker och hur du kan lindra besvären.

Symtom och orsaker

Det finns flera olika orsaker till att man får torra slemhinnor. Efter klimakteriet, minskar produktionen av hormonet östrogen. Detta leder till att slemhinnan i slidan blir mer torr och känslig. Man kan känna av det genom klåda och irritation i underlivet, och att det gör ont när man har sex. Man kan också få besvär om man har varit stressad, efter förlossning eller har någon sjukdom som påverkar. Ett exempel på sjukdom är Sjögrens syndrom, där ett av huvudsymtomen är torrhetsbesvär. Om du inte vet vad torrheten beror på eller om det inte går över kan du prata med en gynekolog.

1000x1000 kvinna dator soffa

Vad kan jag göra för att lindra besvären?

Man ska vara försiktig med att tvätta sig med tvål i underlivet. Detta kan torka ut slemhinnorna och skapa mer irritation. Använd speciellt anpassade intimprodukter eller bara vatten, och tvätta inte underlivet för mycket. En gång om dagen är oftast tillräckligt. Det finns även flera receptfria läkemedel, gel och krämer som kan hjälpa till att bevara fuktbalansen. Om du känner besvär av torra slemhinnor vid samlag kan det underlätta att använda glidmedel. Mer rådgivning om glidmedel.

Senast uppdaterad 2021-06-22