Tips och råd vid psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom, men symtomen kan minska eller försvinna med rätt sorts behandling. Här hittar du rådgivning för hur du lindrar utslagen.

Det finns olika former av psoriasis som ger olika symtom.

  • Plack-psoriasis Runda, röda och fjällande utslag. Utslagen brukar sitta på armbågar, knän, nedre ryggen och hårbotten. Ofta är de symmetriska på kroppen.
  • Guttat psoriasis Röda prickar, kan täcka stora delar av huden. Bryter ofta ut i puberteten och i samband med halsfluss. Ibland försvinner de efter en tid eller övergår i plack-psoriasis.
  • Invers psoriasis Utslag med glansig yta som inte fjällar. Ofta sitter utslagen i hudvecken.
  • Nagelpsoriasis Runda gropar ovanpå naglarna, ojämna naglar eller lossning av yttersta delen av nageln.
  • Pustulosis palmoplantaris Gula varblåsor som blir brunaktiga i handflator och på fotsulorna.
  • Psoriasisartrit Värk i lederna.

Behandling av psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom men symtomen kan lindras eller försvinna med regelbunden behandling. Vad som hjälper just dig är svårt att säga, men ofta får man prova olika sorters behandlingar. Det finns krämer och salvor som hjälper vissa. Andra kan behöva komplettera med ljusbehandling. Det finns också effektiva läkemedel i tablettform eller sprutor. Prata med en läkare för att säkerställa att du får rätt för vård för just dig.

Kräm mot psoriasis

En kortisonfri behandling av milda till måttliga besvär. Verkar genom att hämma den kraftiga nybildningen av hudceller, lindra inflammation och stödjer hudens eget reparationssystem.

Psoriasis i hårbotten

Innan psoriasis i hårbotten kan behandlas behöver huden avfjällas. Om det görs för hårdhänt så kan huden producera ännu mer celler och mer fjällning, så avfjälla hårbotten försiktigt med olja eller kräm, eventuellt med kräm som innehåller salicylsyra. Låt sitta under natten och tvätta sedan ur. Använd schampo i torrt hår och eventuellt flera gånger för att få bort kräm och fjäll. Ibland används avfjällande mjällschampo. Efter det kan du behandla med kräm, olja eller liniment som skrivits ut av din läkare. Utöver behandling med läkemedel kan mjukröntgenstrålning, så kallad Bucky-behandling, hjälpa.

Psoriasis på händer och fötter

Graden av besvär varierar från person till person, men handlar ofta om röd, fjällig hud och förtjockad hud med sprickor. Regelbundna fotbad i kombination med krämer eller salvor som innehåller salicylsyra eller karbamid kan vara tillräckligt vid lindrig psoriasis. Förutom behandling med läkemedel kan en medicinsk fotterapeut hjälpa till vid svårbehandlad psoriasis på både händer och fötter. Det finns också möjlighet att behandla med UVB- och PUVA-ljusbehandling. En läkare kan hjälpa dig med rätt behandling.

Psoriasis på naglar

Psoriasis i naglarna kan ge små gropar i nageln, avlossning av den främre kanten av nageln eller förtjockade, missfärgade och ojämna naglar. Det är svårt att bli av med nagelpsoriasis, men kortison eller d-vitaminlösning under naglarna kan lindra. Om du får förtjockade naglar kan de klippas och slipas för att avhjälpa spänning och smärta. Rådfråga gärna en läkare om du misstänker att du har nagelpsoriasis.

Behandlar nagelsvamp

Nalox behandlar nagelsvamp och förbättrar utseendet av missfärgade och skadade naglar av nagelsvamp, psoriasis eller annan yttre skada. Förbättring kan normalt ses efter en veckas behandling.

Psoriasis i ansiktet

Det är ganska ovanligt med psoriasis i ansiktet. Ibland kan man få psoriasis på ögonlocken, som är svårbehandlat på grund av att huden där är så känslig. Ansiktet bör behandlas med läkemedel som är anpassade till den känsligare huden. Överlag är det inte rekommenderat att sminka skadad hud, men foundation kan användas om du har tunnare utslag i ansiktet. Smink kan innehålla solskyddsfaktor, så kom ihåg att noggrant tvätta bort det om du går på ljusbehandling.

Psoriasis i underlivet

Psoriasis som sitter i underlivet och andra hudveck är sannolikt en variant som kallas invers psoriasis. Dessa utslag fjällar inte, utan huden blir röd och glansig, ofta vätskande med små sprickor.

Använd rätt produkter

Undvik att tvätta underlivet med tvål. Att tvätta sig med ljummet vatten två gånger om dagen räcker bra för att hålla en god hygien. Använd helst underkläder av material som andas, till exempel bomull. Behandling brukar ske med kortisonkräm i en begränsad period, tillsammans med mild, mjukgörande kräm. Behandling kan också göras i form av ljusbehandling med UVB-ljus. Om du ska föda barn är det extra viktigt att rådgöra med en läkare om hur du håller huden i bra skick för att undvika infektioner.

Psoriasis hos barn

Psoriasis hos barn behandlas lite annorlunda än psoriasis hos vuxna. Undvik att använda salicylsyrevaselin på stora hudytor. Mjukgörande kräm kan ibland räcka för att avfjälla. Det är vanligt att i första hand använda krämer med D-vitamin och starka kortisonkrämer undviks helst. Smörjning kan vara krångligt, och en bra idé kan vara att smörja små barn medan de ser på tv eller när de sover. Det är viktigt att behandlingen sker på barnets egna villkor, och förutom i vissa undantagsfall behandlas psoriasis bara så mycket som barnet själv vill.

Psoriasisartrit, psoriasis i lederna

Kontakta din läkare om du har psoriasis och får ont i lederna. En del personer med psoriasis får nämligen besvär med psoriasisartrit, när besvären sätter sig i lederna. Typiskt är besvär i enstaka fingrar eller leder, som också kan bli svullna, röda och göra ont.

Hälsosam livsstil

Många upplever sin psoriasis som väldigt jobbig. Det är vanligt att isolera sig och falla in i mindre hälsosamma rutiner. Kom ihåg att fysisk aktivitet, bra kost, minskad stress och begränsad användning av tobak och alkohol är viktigt för att må bättre. Prata med din läkare. I vissa landsting finns särskilda livsstilsmottagningar för personer med psoriasis. Det finns också stöd hos patientföreningar som Psoriasisförbundet.

Senast granskad 2021-03-18