Hårborttagning på kroppen

Överallt där vi har hud, har vi också hår. Ibland vill man ta bort det och då finns det flera olika metoder. Beroende på vart håret sitter passar kanske rakning, vaxning eller hårborttagningskräm dig bäst. Allas hårväxt är olika snabb och kraftfull så det är bäst att hitta en rutin som passar för sig själv. Här går vi igenom vad du ska tänka på kring de olika alternativen.

Rakning med rakhyvel

Att använda rakhyvel fungerar på många olika delar av kroppen. Det finns rakhyvlar med olika egenskaper för att passa din personliga typ av hår. Män har oftast grövre hår än kvinnor och vissa har känsligare hud än andra. För att få ett så bra resultat som möjligt kan det vara bra att använda raklödder eller rakgel där du vill raka, det minskar risken för röda prickar och utslag på huden.

Se alla produkter inom hårborttagning

Vaxning

Ett mer långvarigt resultat är vaxning. Det vanligaste sättet är vaxning med strips, så kallade vaxningsremsor. De fungerar genom att du lägger remsorna på huden och drar av dem. Håret följer då med tillsammans med rötterna och resultatet kan hålla i upp till en månad. Vissa upplever detta som smärtsamt då det kan göra ont precis när man drar av remsorna.

Hårborttagningskräm

Om man vill slippa smärtan som kommer med vaxning finns det även hårborttagningskräm. Det är snabbt och smidigt innehållande kräm och spatel. Resultatet håller oftast i 1–2 veckor, beroende på vad man har för hårtyp.

Hårborttagning i ansiktet

Det är vanligast att man använder sig av en rakapparat eller rakhyvel när man rakar ansiktet. Men man kan också använda sig av trimmers. Läs mer om stegen för rakning.

Intim hårborttagning

Om man vill få bort håret på intima ställen är det väldigt varierat vad man använder sig av för metod. Vissa tycker det är lättast att använda sig av rakhyvel medan andra gillar att vaxa. Här kan man tänka på att använda produkter som är anpassade för intima områden, då de ofta är mildare och mer skonsamma för huden. Det är lätt hänt att hårsäckarna blir irriterade om man använder för starka produkter.

Senast uppdaterad 2021-06-22