Tips vid slitet hår

På sommaren är det sol, klor och salta bad som torkar ut och sliter på håret. På vintern är det kyla, mössor och höga kragar. Men det finns knep för att undvika det värsta slitaget. Här får du våra bästa tips för hur du håller ditt hår friskt och glansigt - året om.

Undvik att få slitet hår

  • Fuktigt hår är extra ömtåligt, så undvik att borsta håret när det är blött.
  • Försök att begränsa schamponering till max tre gånger per vecka – att skölja och återfukta med balsam räcker mellan tvättarna.
  • Använd en fuktgivande hårinpackning minst en gång i veckan. Vill du verkligen bjuda håret på en fuktboost kan du applicera inpackning på morgonen och låta verka hela dagen.
  • Duscha direkt efter bad i havet eller en pool, för att få bort salt och klor som kan missfärga och stjäla fukt ur håret.
  • Har du färgat hår? Välj hårvård med inbyggt UV-skydd för att skydda färgen mot solens strålar.
Kvinna vid vatten på sommaren. Foto.

Vårdande hårinpackning

Kronans Apotek hårinpackning är berikad med fuktgivande panthenol plus vårdande solros- och macadamiaolja som ger mjukhet och glans.

Skydda ditt hår mot vinterkyla

Frissigt och elektriskt hår beror på att håret är uttorkat. Även mössor, halsdukar och jackor med höga kragar bidrar till att slita på håret. Att tillsätta generöst med fukt är första steget mot ett välmående vinterhår. Balsam efter varje hårtvätt och inpackning en till två gånger i veckan räcker långt. Är du mycket torr eller har klåda i hårbotten så finns både milda, oparfymerade schampon och specialprodukter som effektivt lindrar besvären.

Skydda håret mot värme och kemiska behandlingar

Värmebehandlingar sliter mycket på håret. Om du vill styla håret med värmeverktyg är det bra att föst applicera ett värmeskydd, men det bästa för att hålla håret friskt är att undvika locktång, plattång och hårfön. Kemiska behandlingar som blekning, färgning och permanent är också slitsamt för håret.

Rengör och återfukta torrt och slitet hår

Precis som huden mår håret bäst av försiktig rengöring och riklig återfuktning. Efter rengöring med ett milt schampo är ett bra balsam viktigt för att motverka torrt och skadat hår. Även en hårinpackning eller hårmask är bra att göra då och då. Om du har extremt slitet hår kan du använda hårinpackning istället för balsam. Det finns olika sorters vårdande behandlingar för slitet hår som kan utföras på salong – fråga gärna din frisör om de har några tips.

Få tillbaka glansen i ditt hår med en hälsosam livsstil

Om du inte får i dig tillräcklig näring eller upplever kraftig stress kan hårets naturliga glans och styrka avta. Kom ihåg att äta en nyttig kost och ta hand om dig själv för att må bra på både insidan och utsidan. För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få sig all viktig näring, men ibland kan kosttillskott behövas som komplement.

Senast granskad 2020-06-09