6 tips för finare fötter

Torr hud, förhårdnader och oönskad fotsvett är vanliga fotproblem. Här ger vi dig sex tips på hur du enkelt får lenare och fräschare fötter.

Fotbad och skrubb

Att sitta med fötterna i ett fotbad en stund ger ett bra resultat om man har problem med förhårdnader och torra fötter. Efter fotbadet kan du skrubba fötterna för att få bort döda hudceller.

Smörj in ordentligt

Med en mjukgörande fotkräm kan du förebygga både torr hud och sprickor. Använd den mjukgörande krämen dagtid och smörj in fötterna med en fet salva innan du går och lägger dig.

Fila för lenare fötter

När du filar fötterna bör du använda en fil med slipkorn. Fila gärna när huden är lite fuktig så får du bättre resultat. Använd en mjukare sandfil till naglarna och fila helst åt ett håll. Filar du fram och tillbaka kan naglarna lätt flika sig och gå av.

Självsprickor

Många får självsprickor på fötterna och hälarna. För att bli av med dessa behöver du smörja in fötterna flera gånger dagligen med en kräm som motverkar fotsprickor. Krämen får gärna innehålla karbamid och salicylsyra. Det finns också speciella plåster mot hälsprickor.

Ta hand om dina nagelband

Det är också viktigt att smörja in nagelbanden med en nagelolja. Nageloljan innehåller ofta vitamin E som tränger ned i huden och nagelbädden. Droppa även under nageln, där finns också ett nagelband som många inte tänker på.

Motverka fotsvett

Fotsvett kan vara både obekvämt och socialt besvärande. Använd en fotdeo eller antiperspirant för att minska svettflödet och dålig lukt. Använd på torra, rena fötter och njut av fräscha, väldoftande fötter hela dagen.

Senast uppdaterad 2020-03-09