MENY

Mogen och åldrande hy

Det finns flera anti age-produkter på marknaden. Det är ett underligt ord, kan man tycka, eftersom åldrande inte borde vara någonting negativt. Anti-age är ändå ett samlingsuttryck för produkter som behandlar mogen hy. Dessa produkter är ofta mer än bara rynkkrämer. De kan bland annat vara till hjälp för att huden ska kännas slätare, mindre torr och mer följsam.

Vad innebär mogen hy?

Förutom att rynkor kan uppstå så kan huden ofta upplevas torr och mindre spänstig när man åldras. Blodcirkulationen försämras, hyn blir tunnare och blodkärl eller pigmenteringar kan bli mer synliga. Detta beror på förändringar i kroppen som till exempel ger tunnare elastiska fibrer i huden, lägre fettproduktion och mindre kollagen. Samtidigt kan andra faktorer som sol, rökning, hudsjukdomar och föroreningar också sätta sina spår. 

Vid vilken ålder bör man använda anti-age?

När hudens cellprocesser saktas ner kan den behöva hjälp med tillskott av fukt, vitaminer och liknande. Det är mycket individuellt vid vilken ålder huden börjar förändras, men ofta är det ungefär vid 30-35 års ålder. Om du har yngre hud är det inte skadligt att använda anti age-produkter, men heller inte nödvändigt. Det bästa man alltid kan göra för att skydda sin hud är att använda UV-skydd. En del ansiktskrämer innehåller SPF15 för att skydda hyn året om. Det är också bra att vara noggrann med att återfukta torr hud, oavsett ålder.

Vilka anti age-produkter fungerar?

Det är mycket individuellt vilken produkt som passar just din hy. Ingen produkt kan helt stoppa åldrande, men vårdande produkter kan ta hand om huden på bästa sätt. Kom ihåg att det kan ta tid innan du får bra effekt. Vänta helst upp till åtta veckor innan du byter till en annan produkt. 

Vilken produkt ska jag välja?

När din hud först börjar tappa sin spänst och du kanske ser den första smårynkan är det bra att tänka på att återfukta den. Bra ingredienser i fuktgivande krämer är hyaluronsyra, sockerarter och glycerin som binder och bevarar fukt. Återfukta försiktigt den känsliga huden runt ögonen med ögonserum eller liknande. Använd gärna både dag- och nättkräm. Om rynkorna är lite djupare eller du börjar se pigmentfläckar i huden kan det vara bra att tillföra mer än bara fukt. Vitaminrika ansiktsmasker kan verka uppstramande och krämer som innehåller AHA-syror har en peelande effekt. Peelingen tar bort döda hudceller och ger slät hud. Vid de första djupa rynkorna och när din hud blir torrare och känsligare kan det hjälpa att tillföra fler ämnen i tillägg till fukt och vitamin. Peptider och antioxidanter är vårdande och ger hyn mer lyster. För en mycket torr mogen hy kan det kännas skönt med djupverkande serum. Fortsätt att återfukta med en effektiv fuktkräm som innehåller glycerin, vitaminer och ceramider.

Om du vill få mer råd om vilken hudvård som passar just dig kan du få hjälp i samtliga av Kronans Apotek, eller fyll i ditt telefonnummer för att bli uppringd av en farmaceut.

Sömn, mat och ta det lugnt

Glöm inte bort effekten som nyttig mat och ordentlig vila kan ha på din hy. Om kroppen mår bra så syns det ofta på hudens lyster. Det finns kosttillskott som är särskilt anpassade till en hälsosam hud. Detta ska såklart inte ersätta en näringsrik kost men kan vara en god hjälp på vägen. Kom också ihåg ordentlig återhämtning. Stress och sömnproblem kan leda till rubbad hormonbalans och minskad återfuktning av huden, vilket i sin tur kan leda till flera vanliga hudproblem såsom akne och eksem. Hudvårdsprodukter kan mycket effektivt lindra eller förebygga besvär, men det viktigaste är hur du mår i hela kroppen. 

 Senast uppdaterad 2018-11-15