Tillbaka till Ansiktsvård

Hudvård för mogen hy

Huden förändras med tiden, och så gör även sättet du bäst tar hand om den. Här är en guide till hur du kan få huden att kännas slätare, mindre torr och mer följsam.

Tecken på en åldrande hud

Förutom att rynkor kan uppstå så kan huden ofta upplevas torr och mindre spänstig när man åldras. Blodcirkulationen försämras, hyn blir tunnare och blodkärl eller pigmenteringar kan bli mer synliga. Hudens första ålderstecken börjar dyka upp redan vid 25 års ålder. Det beror framför allt på att cellförnyelsen saktar ned. Det påverkar produktionen av kollagen och elastin, alltså de proteinfibrer som ger huden sin fyllighet och spänst. Genom studier på tvillingar har forskare kommit fram till att bara 60 procent av hyns åldrande beror på genetiska faktorer. Resterande del går att påverka. Av de yttre faktorerna är solen den främsta orsaken till hudens åldrande, tätt följt av rökning.

1000x1000 kvinna skrattar stort

Vad händer i huden när vi åldras?

Med åren minskar produktionen av kollagen och nivåerna av elastin och hyaluronsyra förändras. Det gör att huden tappar sin spänst, elasticitet och fuktnivå vilket i sin tur leder till att huden blir tunnare, rynkigare och mindre elastisk.

Senast granskad 2023-02-01