Mogen hy – vad ska du tänka på?

Huden förändras med tiden, och så gör även sättet du bäst tar hand om den. Här är en guide till hur du kan få huden att kännas slätare, mindre torr och mer följsam.

Tecken på en åldrande hud

Förutom att rynkor kan uppstå så kan huden ofta upplevas torr och mindre spänstig när man åldras. Blodcirkulationen försämras, hyn blir tunnare och blodkärl eller pigmenteringar kan bli mer synliga. Hudens första ålderstecken börjar dyka upp redan vid 25 års ålder. Det beror framför allt på att cellförnyelsen saktar ned. Det påverkar produktionen av kollagen och elastin, alltså de proteinfibrer som ger huden sin fyllighet och spänst. Genom studier på tvillingar har forskare kommit fram till att bara 60 procent av hyns åldrande beror på genetiska faktorer. Resterande del går att påverka. Av de yttre faktorerna är solen den främsta orsaken till hudens åldrande, tätt följt av rökning.

Vad händer i huden när vi åldras?

Med åren minskar produktionen av kollagen och nivåerna av elastin och hyaluronsyra förändras. Det gör att huden tappar sin spänst, elasticitet och fuktnivå vilket i sin tur leder till att huden blir tunnare, rynkigare och mindre elastisk.

Tre kvinnor skrattar

Guide: Så tar du hand om mogen hy

Steg 1: Återfuktning

När din hud först börjar tappa sin spänst och du kanske ser den första smårynkan är det bra att tänka på återfuktning. Bra ingredienser i fuktgivande krämer är hyaluronsyra, sockerarter och glycerin som binder och bevarar fukt. Återfukta försiktigt den känsliga huden runt ögonen med ögonserum eller liknande. Använd gärna både dag- och nättkräm.

Steg 2: Peeling

Om rynkorna är lite djupare eller du börjar se pigmentfläckar i huden kan det vara bra att tillföra mer än bara fukt. Vitaminrika ansiktsmasker kan verka uppstramande och krämer som innehåller AHA-syror har en peelande effekt. Peelingen tar bort döda hudceller och ger slät hud.

Steg 3: Djupverkande

Vid de djupa rynkorna och när din hud blir torr och känslig kan det hjälpa att tillföra fler ämnen utöver fukt och vitaminer. Peptider och antioxidanter är vårdande och ger hyn mer lyster. För en mycket torr mogen hy kan det kännas skönt med djupverkande serum. Fortsätt att återfukta med en effektiv fuktkräm som innehåller glycerin, vitaminer och ceramider.

Se fler produkter för ansiktsvård

Vilka anti age-produkter fungerar?

Det är mycket individuellt vilken produkt som passar just din hy. Ingen produkt kan helt stoppa åldrande, men vårdande produkter kan ta hand om huden på bästa sätt. Kom ihåg att det kan ta tid innan du får bra effekt. Vänta helst upp till åtta veckor innan du byter till en annan produkt.

Om du vill få mer råd om vilken hudvård som passar just dig kan du få hjälp i samtliga av Kronans Apotek, eller kontakta en farmaceut hos oss.

Sömn, mat och ta det lugnt

Glöm inte bort effekten som nyttig mat och ordentlig vila kan ha på din hy. Om kroppen mår bra så syns det ofta på hudens lyster. Det finns kosttillskott som är särskilt anpassade till en hälsosam hud. Detta ska såklart inte ersätta en näringsrik kost men kan vara en god hjälp på vägen. Kom också ihåg ordentlig återhämtning. Stress och sömnproblem kan leda till rubbad hormonbalans och minskad återfuktning av huden, vilket i sin tur kan leda till flera vanliga hudproblem såsom akne och eksem. Hudvårdsprodukter kan mycket effektivt lindra eller förebygga besvär, men det viktigaste är hur du mår i hela kroppen.

Senast uppdaterad 1582588800000