MENY
Top header_Fo?rkylning_1157x260_A?R DET SNORIGT_(1).jpg

Rådgivning om förkylning och feber

När du blir förkyld är det vanligt att du känner dig hängig och sjuk med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber.

För att få koll på sjukdomsförloppet kan man dela in förkylningen i fyra olika faser:

  1. Värk och feber
  2. Halsont
  3. Nästäppa och snuva
  4. Hosta

Även om det fortfarande inte finns något botemedel mot förkylningar finns det ändå receptfria läkemedel vid förkylning som kan lindra symtomen och som är bra att ha hemma.

Förkylningens fyra faser

Fas 1: Värk och feber

Feber är inte farligt eller skadligt, utan en del av kroppens naturliga försvar. Feber är ofta ett symptom på att du har smittats av ett virus eller en bakterie. Vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Febernedsättande värktabletter med ibuprofen eller paracetamol kan lindra symptomen och hjälpa mot värk i samband med influensa. 

Läs mer om värk och feber

Köp febernedsättande medel

Fas 2: Halsont

Halsont kan ha flera orsaker. Vid en förkylning kan dina stämband bli inflammerade och göra ont och ofta blir du också hes samtidigt. Även halsfluss ger dig ont i halsen. Det är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna. Det finns medicinska halstabletter som lindrar smärtan. En del har även bakteriehämmande effekt. Du kan också prova varma drycker. 

Läs mer om halsont

Köp halstabletter på nätet

Fas 3: Nästäppa och snuva

Nästäppa och snuva är vanliga symptom på förkylning men kan också vara ett tecken på att du har extra känsliga slemhinnor. Vid snuva är det även vanligt att du blir täppt i näsan eftersom du producerar mer slem. När du är sjuk och snyter dig upprepade gånger, svullnar dina slemhinnor. Det finns näsdroppar eller nässpray som verkar avsvällande och som gör att du blir mindre täppt. Det finns också nässpray med koksalt som gör att snuvan blir tunnare och lättare att snyta ut.

Läs mer om nästäppa och snuva

Köp nässdroppar och nässpray på nätet

Fas 4: Hosta

Hosta är kroppens naturliga reflex för att skydda lungorna och för att göra sig av med slem och partiklar. Man skiljer mellan icke-produktiv hosta (torrhosta) och produktiv hosta (slemhosta).

Torrhosta eller rethosta är vanligt i det första stadiet av en förkylning, men kan gå över i slemhosta om du blir riktigt förkyld. Kroppen vill bli av med infektionen och börjar producera mer slem. Som vid alla infektioner är det viktigt att dricka vatten. Det finns även fler typer av receptfri hostmedicin som verkar exempelvis slemlösande eller lindrar irritation vid torrhosta.

Läs mer om hosta

Köp hostmedicin på nätet