MENY

Fakta och tips om förkylning

När man blir förkyld är det vanligt att man känner sig hängig och sjuk med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber.

För att få koll på sjukdomsförloppet kan man dela in förkylningen i fyra olika faser:
1. Värk och feber
2. Halsont
3. Nästäppa och snuva
4. Hosta

Även om det fortfarande inte finns något botemedel mot förkylningar finns det ändå receptfria läkemedel vid förkylning som kan lindra symtomen och som är bra att ha hemma.

Förkylningens fyra faser

Fas 1: värk och feber

Feber är inte farligt eller skadligt, utan en del av kroppens naturliga försvar.

Förkylningar som orsakas av virus är mycket vanliga och kan ge feber med hosta och snuva. Influensa är också vanligt, då kan man ha hög feber och värk i kroppen.

Värktabletter med ibuprofen eller paracetamol kan lindra dessa symptom. Tänk på att dricka mycket om du har feber och svettas.

Läs mer om Värk & Feber

Värk och feber_590x590.jpg

Fas 2: halsont

Halsont, även kallat faryngit, får man när halsen blir inflammerad, och ofta på grund av förkylningsvirus. Halsen känns irriterad eller svider. Det kan till och med vara besvärligt att svälja.

Det finns medicinska halstabletter som lindrar smärtan. En del har även bakteriehämmande effekt. Har man bara lite ont så kan det lindra med en vanlig halstablett.

Läs mer om Halsont

Halsont_590x590.jpg

Fas 3: nästäppa och snuva

Rinnande näsa och nästäppa är de två vanligaste symtomen på förkylning. Näsans insida blir irriterad och inflammerad, då blir näsan trängre och täpps till lättare.

Det finns näsdroppar eller nässpray som verkar avsvällande och som gör att du blir mindre täppt. Det finns också nässpray med koksalt som gör att snuvan blir tunnare och lättare att snyta ut.

Läs mer om Nästäppa & Snuva

Nästäppa_590x590.jpg

Fas 4: hosta

Hosta är kroppens naturliga reflex för att skydda lungorna och för att göra sig av med slem och partiklar. Man skiljer mellan icke-produktiv hosta (torrhosta) och produktiv hosta (slemhosta).

Det är bra att dricka mycket, så att slemmet blir tunnare. Varm dryck kan lindra både hosta och halsont. Har du rethosta kan du behöva dämpa den med hostdämpande mediciner. Om du har hosta med segt slem kan du prova slemlösande mediciner.

Läs mer om hosta

Hosta_590x590.jpg