Tillbaka till Hållbarhet på Kronans Apotek

Utfasning av högfluorerade ämnen

Som första apotek stödjer Kronans Apotek ”No to PFAS”, ett initiativ av miljöorganisationen ChemSec. Därmed deltar vi i uppropet för att fasa ut högfluorerade ämnen som inte kan brytas ner i naturen.

"No to PFAS" - ett initiativ av ChemSec

Nu går Kronans Apotek med i initiativet ”No to PFAS” av ChemSec. Vi vill gemensamt påverka lagstiftning, uppmana kemiindustrin att utveckla säkrare alternativ och arbeta för att fasa ut PFAS från produkter. Kronans Apotek blir det första apoteket som signerar initiativet vilket också stöttas av bland annat H&M, Coop, Stadium, Fjällräven och New Balance. Läs mer om ”No to PFAS” på ChemSecs hemsida (på engelska).

Vad är PFAS?

PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerande alkylsubstanser som tillsammans även kallas för högfluorerade ämnen. Det är ämnen som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Än är kunskapen om hälso- och miljöpåverkan för de kemikalierna begränsad. Men vi vet att alla högfluorerade kemikalier är svåra för naturen att bryta ner. Idag finns det över 4 700 olika PFAS-ämnen på marknaden. Det finns studier som visar att 99% av varje människa, inklusive foster, idag har mätbara nivåer av PFAS i sina blodomlopp.

Förstärkt kvalitetsgranskning

PFAS är inte en ny fråga för oss på Kronans Apotek, men nu förstärker vi vår kvalitetsgranskning av alla kosmetiska produkter. Vi har tidigare följt upp ett urval leverantörer och nästa steg är att kontakta alla våra leverantörer av kosmetika. Produkter som innehåller PFAS kommer i framtiden inte bli godkända för försäljning i våra apotek.

PFAS-fria kläder

PFAS kan också ingå i textilier. Vi har därför förbjudit PFAS i arbetskläderna som används av våra medarbetare på apoteken.

Först i branschen

Vi är först ut inom vår bransch men det är viktigt att fler aktörer går samman och stöder detta initiativ så att vi tillsammans kan göra skillnad. Genom att fler företag ställer sig bakom initiativet ökar också möjligheten att påverka ännu mer.