Vi har just nu mycket längre leveranstider och svarstider än normalt.

MENY

Rådgivning om ögon

Ögonen kallas själens spegel, men de är egentligen känsliga optiska instrument. Ögonen är resultatet av en komplex evolutionär process och vår enda möjlighet att läsa av omvärlden via elektromagnetisk strålning inom det synliga intervallet, våra synintryck. 

Att sköta ögonen och vårda synen är väl en av de mest självklara bitarna av allt det som ingår i god hälsa. Icke desto mindre kan vi ha en del att lära även på det här området, till exempel när det gäller att använda kontaktlinser och linsvätska på ett skonsamt sätt.

Torra ögon

Besvär med irriterade ögon kan bero på en rad olika saker. När ögonen blir trötta, skaver, kliar eller svider kan det ofta bero på att ögonen är torra. Tårvätskan håller ögonens slemhinnor fuktiga och hjälper dig att blinka lättare.

Tårbildningen minskar med åren och vi får mer problem med torra ögon när vi blir äldre. Torrheten kan orsaks av kontaktlinser som irriterar ögonen och gör att de känns torra. Även när man sitter länge vid datorn kan det bli torrt i ögonen.

Läs mer om torra ögon

 

Rådgivning om kontaktlinser

Kontaktlinsen är en smått genialisk förbättring för ögon som inte riktigt klarar att bryta det inkommande ljuset på rätt sätt. Men kontaktlinser för också med sig en rad utmaningar.

I och med att de ligger an direkt mot ögat måste man lösa problem med friktion, föroreningar och syregenomsläpp om ögat ska må bra på både kort och lång sikt. En annan förutsättning är att du sköter dem ordentligt.

Läs mer om kontaktlinser

Fakta om linsvätska

Vad består linsvätska av, egentligen? Kan man göra egen linsvätska? Kan man klara sig helt utan? Hur gör man med linsvätska när man ska ut och flyga?

Linsvätskan är ofta den enda punkten för rengöring och underhåll av linserna, och det är en lång rad av uppgifter som den måste lösa på både kort och lång sikt, utan hjälp av gnidning eller omrörning.

Läs mer om linsvätskor

Använd rätt linsvätska

Vilken linsvätska är bäst? Hur vet man vilken linsvätska man ska välja? Vilka olika typer finns det ens? Vad har de för användningsområden?

Här kan du lära dig mer om den komplexa kemi som ligger till grund för en bra linsvätska och hur man hittar en linsvätska som är rätt både för dina linser och dina ögon.

Läs mer om rätt linsvätska

Linsvätska på resan

En flaska med linsvätska är ingen höjdare att ta med i handbagaget när man ska ut och flyga. Men hur ska man då sköta linserna under en lång flygning? Hur gör man med linserna när man ska tågluffa och leva strandliv? Finns det något annat alternativ än att ta på sig sina gamla flaskbottnar? Eller ännu värre, vad gör man om man blir utan linsvätska när man är på resande fot? Vad heter linsvätska på olika språk? Finns det några bra alternativ till linsvätska?

Läs mer om linsvätska på resan

Populära produkter