Så lindrar du besvären vid vagel i ögat

När en talgkörtel blir inflammerad bildas en så kallad vagel. Den kan kännas obekväm och göra ont och ibland ge problem med synen. Den är inte farlig och ofta går en vagel över av sig själv. Inflammationen smittar inte, och det finns flera saker man kan göra för att lindra besvären.

Symtom på vagel i ögat

Du kan få två olika typer av vagel. När den sitter vid ögonfransen kallas den yttre vagel. Om den sitter i ögonlocket kallas den inre vagel. Det ger ofta följande symtom:

  • Det känns ömt och varmt där vageln sitter
  • Det uppstår en röd knöl eller svullnad med en gul prick i
  • Det känns som om något skaver mot ögat
  • Din syn påverkas. Det kan vara från själva vageln, eller var som kommer ur den

När ska man söka vård?

Oftast behöver du ingen speciell behandling, men det finns vissa undantag. Du behöver besöka en vårdcentral om ditt öga eller ögonlock är mycket svullet, rött och gör ont, eller om du haft besvären i mer än 6 månader.

En person ser sig i spegeln i badrummet. Foto.

Hur kan jag lindra besvären?

  1. För att läkningen ska gå snabbare kan du massera ögonlocket med värme. Lättast är att ta en handduk eller bomullsrondell och blöta den med varmt vatten. Massera därefter nedre eller övre ögonlocket, beroende på vart vageln sitter.
  2. Om vageln spricker är det bra att tvätta med varmvatten. Det är viktigt att inte använda huskurer, exempelvis att sticka hål på vageln. Det kan orsaka mer besvär.
  3. Använd receptfri ögonsalva eller ögontvätt om vageln skaver mot ögat. Det kan stimulera läkningen och lindra besvären.

När försvinner vageln?

Inflammationen brukar hålla i sig i några dagar. Även när inflammationen är över, kan det sitta kvar en liten knöl. Denna försvinner så småningom av sig själv. Om knölen sitter kvar efter 6 månader, kan du behöva ta bort den med ett läkaringrepp. Kontakta då din vårdcentral.

Värme som påskyndar läkningen

Värme och massage öppnar upp talgkörteln och kan påskynda läkningen av vageln. Beckasins tyngdögonmask kan värmas i mikrovågsugnen och ger ett jämnt och behagligt tryck över ögonen.

Förebygga att få vagel i ögat

Du får lättare en vagel om du har torra ögonlock. Därför är det bra att i förebyggande syfte smörja dem med mjukgörande ögonsalva. Tänk på att alltid ha rena händer när du tar vid ögonen, för att minska risken för inflammationer.

Senast granskad 2021-03-09