Ta hand om dina kontaktlinser

Olika linser kräver olika typ av hantering. Både själva linserna och vilken linsvätska som är bäst för dig beror helt och hållet på vad du har för synfel, och vad dina ögon har för behov. Prata med din optiker eller apotekspersonal om du behöver råd.

Rengör rätt

Det är viktigt att alltid tänka på att ha rena, helst desinficerade händer när man tar in och ut sina linser. Rengör dina kontaktlinser noggrant och regelbundet. Var noga med att följa de instruktioner som du har fått av din linsoptiker. Instruktionerna är framtagna av linstillverkarna i samarbete med linsvätsketillverkarna. De är anpassade efter sammansättningen av din linssort.

Hitta rätt linsvätska

Linsvätskan fyller många funktioner. Den tar död på bakterier, motverkar beläggningar av fett och protein och återfuktar linsen. Om du inte regelbundet rengör dina linser kan det leda till ögoninfektioner och försämrad funktion hos linserna. Här kan du läsa mer om vilken linsvätska som passar dig.

En person läser en bok

Sköt om linsetuiet

Förvara alltid dina kontaktlinser i den förvaringsburk som följer med linsvätskan. Skölj rent linsetuiet med linsvätska när du har satt in linserna, och låt etuiet stå öppet och lufttorka medan du bär linserna. Byt alltid ut det använda etuiet när du påbörjar en ny flaska med linsvätska. Skölj inte etuiet med kranvatten eller något annat än just den rekommenderade linsvätskan. Torka inte ur det med papper eller textil.

Lider du av torra ögon?

Om ögonen skaver eller svider kan det tyda på att de är torra. Det kan bero på damm eller rök eller att luften är torr på grund av luftkonditionering eller naturligt torr vinterluft. Att sitta vid datorn kan leda till torra ögon. Kom ihåg att titta bort från skärmen regelbundet. Kontaktlinser kan också bidra till att ögonen blir för torra. För att undvika det bör du alltid byta dina linser i god tid innan de blir för gamla. Du bör vara noggrann med rengöringen av både linser och linsetui, och även tvätta händerna noga varje gång du ska hantera linserna. Här kan du läsa mer om torra ögon.

Senast granskad 2021-09-20