Tillbaka till Ögon

Lindra torra ögon

Torra ögon är ett vanligt besvär med många möjliga orsaker. Här hittar du våra bästa tips för hur du lindrar torrheten.

Symtom vid torra ögon

Din tårvätska håller ögonens slemhinnor fuktiga och hjälper dig att blinka lättare. När ögonen blir trötta, skaver, kliar eller svider så beror det många gånger på att de är torra. Tårproduktionen minskar på natten, så det är särskilt vanligt att känna av torra ögon på morgonen. Om du har ögon som rinner kan det också vara ett symtom på torrhet, eftersom ögat då kan bilda mer tårvätska för att försöka justera torrheten.

Lindra torra ögon

Om du märker att ögonen känns torra är det bra att undvika saker som kan framkalla irritationen. Det kan vara rök eller bad i klorerat vatten. Att sitta framför en datorskärm länge kan också vara en orsak. Behöver du tillsätta fukt finns det många ögondroppar som kan underlätta, särskilt under vintermånaderna när det är extra torr luft inomhus. Om du inte vet vad torrheten beror på eller om du har andra symtom samtidigt bör du söka vård för att kontrollera ögonen.

1000x1000 kvinna senior glasögon

Behandla med ögondroppar

Om det skaver, svider eller kliar finns det flera olika sorters ögondroppar eller ögongel som kan återge ögat sin naturliga fuktighet. Vid enstaka tillfällen kan du i första hand prova att återfukta dina ögon med ögondroppar som bara innehåller koksaltlösning. Om du har upprepade besvär passar det bättre med tårersättningsmedel. Det finns olika sorter med olika tjock konsistens. Några stannar kvar länge på ögat och gör att du ser suddigt, så de lämpar sig bäst på natten. Om du använder ögondroppar under en längre tid är det bäst att välja en sort som inte innehåller konserveringsmedel, så att du inte irriterar ögats vävnader.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2024-02-08