Lindra torra ögon

Torra ögon är ett vanligt besvär med många möjliga orsaker. Här hittar du våra bästa tips för hur du lindrar torrheten.

Symtom vid torra ögon

Din tårvätska håller ögonens slemhinnor fuktiga och hjälper dig att blinka lättare. När ögonen blir trötta, skaver, kliar eller svider så beror det många gånger på att de är torra. Tårproduktionen minskar på natten, så det är särskilt vanligt att känna av torra ögon på morgonen. Om du har ögon som rinner kan det också vara ett symtom på torrhet, eftersom ögat då kan bilda mer tårvätska för att försöka justera torrheten.

Lindra torra ögon

Om du märker att ögonen känns torra är det bra att undvika saker som kan framkalla irritationen. Det kan vara rök eller bad i klorerat vatten. Att sitta framför en datorskärm länge kan också vara en orsak. Behöver du tillsätta fukt finns det många ögondroppar som kan underlätta, särskilt under vintermånaderna när det är extra torr luft inomhus. Om du inte vet vad torrheten beror på eller om du har andra symtom samtidigt bör du söka vård för att kontrollera ögonen.

En äldre person med glasögon ler brett. Foto.

Behandla med ögondroppar

Om det skaver, svider eller kliar finns det flera olika sorters ögondroppar eller ögongel som kan återge ögat sin naturliga fuktighet. Vid enstaka tillfällen kan du i första hand prova att återfukta dina ögon med ögondroppar som bara innehåller koksaltlösning. Om du har upprepade besvär passar det bättre med tårersättningsmedel. Det finns olika sorter med olika tjock konsistens. Några stannar kvar länge på ögat och gör att du ser suddigt, så de lämpar sig bäst på natten. Om du använder ögondroppar under en längre tid är det bäst att välja en sort som inte innehåller konserveringsmedel, så att du inte irriterar ögats vävnader.

Använd ögondroppar så här

  1. Kontrollera om du behöver ta ut dina linser om du använder linser. Vissa ögondroppar kan annars missfärga dem.
  2. Tvätta händerna innan du använder ögondropparna och stå framför en spegel.
  3. Dra ner det undre ögonlocket och droppa ögondropparna tätt intill ögonen. Undvik att nudda ögat eller fransarna för att inte få bakterier i flaskan.
  4. Blunda i någon minut efteråt.

Torra ögon en del av åldrandet

Det är vanligt och en naturlig del av åldrandet att få torrare ögon när du blir äldre. Tårbildningen minskar med åren, precis som andra hormonella förändringar som sker till exempel i samband med klimakteriet.

Ögontorrhet av läkemedel

Vissa läkemedel kan göra dina ögon torra. Det är till exempel medel mot depression, antihistaminer, blodtrycksmediciner, p-piller, med flera. Prata gärna med en farmaceut hos oss om du tror att det är dina mediciner som bidrar till ögontorrheten.

Välj rätt linser

Tänk på vilka kontaktlinser som är bäst för dig med torra ögon. Vissa linser är mer fuktiga än andra. Ett exempel är Proclear-linser från CooperVision som är gjorda av ett material som imiterar ämnen som finns i ditt ögas cellmembran. Materialet drar till sig vätska och håller linserna fuktiga och bekväma även efter lång användning. Fråga gärna din linsoptiker om råd om vilka linser som passar just dig om du har känsliga eller torra ögon. Här kan du läsa mer om kontaktlinser.

Senast granskad 2021-09-20