Graviditetstest

Om du misstänker att du är gravid kan du göra ett självtest för graviditet, också kallat gravtest. Det gör du enkelt hemma i badrummet och du får oftast svar inom några minuter. De flesta graviditetstest kan ge svar redan samma dag som du skulle fått din mens, en del kan ge ännu tidigare svar. Testen som ger tidiga svar anses inte vara riktigt lika tillförlitliga. Här hittar du graviditetstest från vårt eget varumärke, Clearblue och RFSU.

Läs mer

Hur fungerar ett graviditetstest?

När du är gravid producerar embryot ett hormon som heter hCG. Ett graviditetstest mäter snabbt hur mycket hCG det finns i din urin. Det tar cirka 7-10 dagar efter befruktningen innan det går att påvisa hCG. Själva provet brukar gå till så att du antingen doppar en teststicka i en mugg med urin eller kissar direkt på stickan. Du läser sedan av resultatet inom några minuter.

Hur säkert är ett graviditetstest?

Det är oftast mycket tillförlitligt om du följer instruktionerna. De kan dock visa positivt besked (alltså att du är gravid) om du nyligen haft missfall eller gjort abort. Självtester för tidig provtagning anses vara någon mindre tillförlitliga. Läs mer om tidiga tecken på graviditet.

Vad gör jag med ett positivt graviditetstest?

Man får ofta många känslor och tankar i huvudet efter ett besked att du är gravid, det kan såklart både kännas positivt och negativt. Kontakta en barnmorskemottagning om du får ett positivt graviditetstest så kan de svara på alla dina frågor och hjälpa dig vidare under din graviditet.

Vad gör jag med ett negativt graviditetstest?

Oftast betyder ett negativt graviditetstest att du inte är gravid. I vissa fall kan det visa negativt trots att du är gravid om du inte följt anvisningarna ordentligt eller tagit testet för tidigt. Tänk på att alltid följa anvisningarna för ett så korrekt resultat som möjligt.

Filtrera produkter

Visar 15 produkter

Filter

Visar 15 av 15