Graviditetstest

Om du misstänker att du är gravid kan du göra ett självtest för graviditet, också kallat gravtest. Det gör du enkelt hemma i badrummet och du får oftast svar inom några minuter. De flesta graviditetstest kan ge svar redan samma dag som du skulle fått din mens, en del kan ge ännu tidigare svar. Här hittar du graviditetstest från vårt eget varumärke, Clearblue och RFSU.

Läs mer

Hur fungerar ett graviditetstest?

När du är gravid producerar embryot ett hormon som heter hCG. Ett graviditetstest mäter snabbt hur mycket hCG det finns i din urin. Det tar cirka 7-10 dagar efter befruktningen innan det går att påvisa hCG. Själva provet brukar gå till så att du antingen doppar en teststicka i en mugg med urin eller kissar direkt på stickan. Du läser sedan av resultatet inom några minuter. Testet berättar om du är gravid eller inte.

Hur säkert är ett graviditetstest?

Det är oftast mycket tillförlitligt om du följer instruktionerna. De kan dock visa positivt besked (att du är gravid) om du nyligen haft missfall eller gjort abort. Självtester för tidig provtagning anses vara något mindre tillförlitliga. Läs mer om tidiga tecken på graviditet.

Hur snabbt visar testet ett resultat?

Efter du kissat på stickan, tar det en liten stund innan du kan läsa ett resultat. De flesta test visar svar inom 1-5 minuter.

Vad gör jag med ett positivt graviditetstest?

Man får ofta många känslor och tankar i huvudet efter ett besked att du är gravid, det kan såklart både kännas positivt och negativt. Kontakta en barnmorskemottagning om du får ett positivt graviditetstest så kan de svara på alla dina frågor och hjälpa dig vidare under din graviditet.

Vad gör jag med ett negativt graviditetstest?

Oftast betyder ett negativt graviditetstest att du inte är gravid. I vissa fall kan det visa negativt trots att du är gravid om du inte följt anvisningarna ordentligt eller tagit testet för tidigt. Tänk på att alltid följa anvisningarna för ett så korrekt resultat som möjligt.

Vart kan jag köpa graviditetstest?

Kronans Apotek säljer olika typer av graviditetstester både i våra fysiska apotek och online som du enkelt kan beställa hem. I vårt sortiment hittar du bland annat tidigt graviditetstest, digitalt gravtest och graviditetstest med veckoindikator.

UNDERKATEGORIER

Filtrera produkter

Visar 15 produkter

Visar 15 av 15