Tillbaka till Gravid

Tidiga tecken på graviditet

Om du försöker bli gravid är du säkert uppmärksam på tidiga graviditetstecken. Här har vi listat några av de vanligaste första tecknen på graviditet.

När kommer de första graviditetstecknen?

De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymtom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Det sker flera dagar efter befruktningen. Andra börjar fundera först när mensen uteblir. Här har vi listat vanliga tidiga tecken på graviditet. Du kan ha alla, vissa av dem eller inga alls. Alla kvinnor och graviditeter är olika.

Vanliga tidiga tecken på graviditet

Utebliven mens

Det allra vanligaste av de tidiga tecknen om du har en regelbunden cykel, är att mensen uteblir. Men många kvinnor får mensliknande blödningar fast de är gravida, och ofta runt tidpunkten för den väntade mensen. Om du bara får en liten blödning och den kanske är några dagar tidig, kan det vara en nidblödning. Det är en liten blödning som utlöses av att ägget fäster vid livmoderväggen.

Självtest graviditet

Förändrade bröst

Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar under de första veckorna. Brösten kan bli större, ömma, bli lite knöliga och få stickningar. Vårtgårdarna kan mörkna och de små upphöjningarna på dem blir tydligare. Blodådrorna kan också bli mer synliga, speciellt om du har ljus hy. Även bröstvårtorna kan växa, styvna, mörkna och det kan också sticka och dra lite i dem.

Illamående

Det mest klassiska graviditetssymptomet är väl illamåendet. Många mår inte illa alls, medan andra dras med sitt illamående nästan hela graviditeten igenom. Vanligast är att man börjar må illa i vecka 6 av graviditeten och illamåendet kan komma när som helst under dygnet.

Humörsvängningar

Hormonförändringar i kroppen kan leda till plötsliga humörsvängningar under en tidig graviditet. Du kan också känna att du har närmare till tårar än vanligt, eller rent av börja gråta helt utan anledning.

Trötthet

De första åtta till tio veckorna av graviditeten kan du känna dig ovanligt trött. Förmodligen beror det på en ökning av hormonet progesteron. Det brukar gå över i den andra trimestern, det vill säga under 4:e-6:e månaden.

Förändrat luktsinne

Du kan uppleva att ditt luktsinne plötsligt förändras och att du inte tål vissa lukter längre.

Förändrat smaksinne

En del kvinnor blir sugna på sådant de inte brukar tycka om, medan andra helt tappar lusten för sådant de alltid ätit och druckit. En metallsmak i munnen kan också framträda.

Gasig och svullen mage

Hormonet progesteron produceras under graviditeten och det påverkar matsmältningssystemet. Så även under en tidig graviditet kan magen svullna, men det beror då inte på att barnet växer, utan på en trög och gasig mage.

Mer flytningar

När hormonerna förändras under graviditet är det vanligt att få mer flytningar från underlivet. Flytningarna är ofta vita i färgen och luktfria.

Fler toalettbesök

Ungefär 8-10 veckor in i graviditeten kan du uppleva att du plötsligt måste kissa oftare än vanligt, och även gå upp på natten och kissa.

Graviditetstest – Är jag gravid?

Om du misstänker att du är gravid kan du göra ett graviditetstest. Ett graviditetstest för hemmabruk mäter graviditetshormonet hCG i urinen. Exakt hur du ska gå tillväga skiljer sig något från test till test. Börja därför med att läsa bipacksedeln. Du kan köpa graviditetstester till bra pris här på Kronans Apotek på webben och få det hemskickat utan någon fraktkostnad.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast uppdaterad 2019-07-26