Tips vid solbränna

Om du vistats i solen allt för länge finns det en risk för att du kan bränna dig eller skada huden. Här hittar du några tips på vad du kan göra ifall du eller någon i din familj råkar bränna sig i solen.

Tips om du har bränt dig i solen

  • Skydda din ömtåliga hud från solen. Använd kläder och rikligt med hög solskyddsfaktor.
  • Kyl huden. Använd kallt vatten eller kylbalsam.
  • Återfukta rikligt med fuktgivande hudlotion.
  • Solbränna som kliar? Läkemedel med hydrokortison kan lindra klådan.
  • Om det gör mycket ont kan smärtan lindras med smärtstillande läkemedel. Men kom ihåg att vissa läkemedel kan göra din hud extra solkänslig.
  • Vid extrema fall av solsveda, ta kontakt med vården.
En kvinna sitter under ett parasoll på stranden. Foto.

Bränd hårbotten?

Huden i hårbotten är lika benägen att bli bränd som resten av kroppen. Skulle olyckan vara framme kan det vara skönt att svalka huden med aloe vera-gel och svala duschar. Fram tills brännan har klingat av bör du undvika solen och undvik hårprodukter med parfym och sulfater, som kan irritera och torka ut ytterligare.

Avène Eau Thermal

En lugnande spray som känns skönt svalkande och som minskar irritation. Spraya den när, var och hur ofta du vill. Sprayen passar särskilt bra vid solbränna på skalpen eller andra ställen på huden.

Undvik solskador

Undvik att bränna huden genom att sola försiktigt. Om du solar längre än 15-20 minuter finns det en risk att du bränner dig. Barn och personer med ljus och rödlätt hud är mer känslig för sol, så anpassa tiden efter din hudtyp. Kom ihåg att solen är olika stark i olika områden, så anpassa också tiden i solen efter solens styrka om du till exempel befinner dig i fjällen eller utomlands.

Extra solkänslig av läkemedel

Kom ihåg att vara uppmärksam på ifall dina läkemedel gör dig med känslig för UV-strålning. Det är vanligt att vissa typer av antibiotika som används för att behandla infektioner har den bieffekten. Exempel är antibiotika med de verksamma ämnena doxycyklin och ciprofloxacin. Även vissa vätskedrivande mediciner kan ge hudreaktioner i solen. Titta i bipacksedeln eller fråga gärna oss på Kronans Apotek om råd!

Senast granskad 2021-09-20