Så slipper du myggbett i sommar

Låt inte myggen hindra dig från att spendera tid utomhus. Myggspray, praktiskt roll-on eller varför inte en myggservett? Det finns flera olika sätt som hjälper dig att hålla myggen borta.

Myggmedel i praktisk roll-on

Det finns flera olika myggmedel i praktisk roll on-förpackning. Ofta är de godkända även mot knott och andra stickande insekter. För att applicera, dra över huden på de kroppsdelar du vill skydda. Tänk på att läsa bipacksedeln före användning - vissa myggmedel ska ej ska användas av barn under 3 år.

Myggspray

En myggspray är både lättapplicerad och ger ett effektivt skydd mot mygg i flera timmar. Om myggsprayen också används för att minska risken för fästingar, måste exponerade hudytor täckas helt. Var då noga med att spraya där kläderna slutar för att hindra fästingarna från att krypa in.

En man och två barn sitter på en brygga vid en sjö. Foto.

Myggservett

Myggmedel finns även i form av servett. Produkten ska endast användas på mindre hudytor och en servett brukar räcka för applicering på till exempel armar och ben. Tänk på att myggmedel ibland inte ska användas till små barn.

När slutar myggbettet klia?

Kliande myggbett brukar gå över efter en eller ett par dagar. Men ibland blir kliandet extra jobbigt. Om man vill lindra klådan snabbare finns det flera olika sätt. Du kan till exempel badda med alsolsprit eller alsolgel. En liknande effekt kan du få genom att kyla bettet med en kylbalsam, Salubrin eller en kall kompress. En receptfri kräm med hydrokortison lindrar klådan genom att dämpa den irriterade reaktionen, och en lokalbedövande salva som Xylocain bedövar även klådan. Om du vet att du kommer att utsättas för mygg kan du motverka klåda redan i förväg med hjälp av receptfria allergitabletter med antihistamin.

Senast granskad 2021-09-20