Råd och lindring vid getingstick

När det är sommar och bordet är dukat med sötsaker händer det inte sällan att du får sällskap av getingar. Getingstick är för det mesta ofarliga men kan göra ont. Här ger vi dig råd på vad du ska göra om du blivit stucken.

Getingstick är sällan farligt

Getingstick är i de allra flesta fall ofarliga och går i regel över av sig själva. Att bli stucken är däremot inte speciellt skönt. Sticket ger en rejäl och pulserande smärta som sedermera rodnar och området där du har blivit stucken svullnar upp. De första 24 timmarna efter sticket ökar ofta svullnaden och vanligtvis så svider och kliar det också.

Allergi mot getingstick

Om du är allergisk och blir stucken ska du söka vård snarast och ta dina mediciner om du fått sådana utskrivna. Allvarliga allergiska reaktioner efter getingstick är dock ovanliga.

Om du blivit stucken

Om du du blivit stucket finns det flera saker du kan göra för att lindra smärtan.

getingstick-767x767
 • Dra bort gadden om den sitter kvar

  Efter ett getingstick händer det att getingens gadd sitter kvar i huden. Försök då att få bort den så snabbt som möjligt. Annars kan gadden fortsätta föra in gift i huden under någon minut till. Det lättaste sättet brukar vara att skrapa bort den med nageln eller något redskap, till exempel en matkniv. Du kan även använda en pincett.

 • ### Kyla lindrar smärtan av getingsticket
  Kyla brukar göra att smärtan avtar. Använd till exempel en kylklamp eller något annat kallt föremål på området där du blivit stucken.
 • Lindra klådan och svedan

  Alsolsprit eller alsolgel brukar vara effektivt för att lindra klådan och svedan. Även kylbalsam eller hydrokortisonkräm funkar bra. Fråga oss om du är osäker på vad du ska välja.

 • Undvik att klia

  Det är lättare sagt än gjort att inte klia på ett getingbett, men om du kliar blir klådan bara värre. Det kan dessutom leda till en infektion om du kliar sönder huden. För att förhindra det kan det vara bra att sätta på ett plåster som skyddar området.

När ska jag kontakta sjukvården?

Om du allergisk eller får många bett samtidigt, ring 112. Mun, ansikte och hals är särskilt känsliga ställen. Hos barn märks allergi ofta först vid andra sticket. Det beror på att kroppen producerar ämnen vid första sticket som sedan utlöser allergin vid kommande stick. Därför är det bra att vara uppmärksam på hur ditt barn reagerar, även om det gick bra första gången.

Senast uppdaterad 1589932800000