Linsvätska

Linsvätska med rätt innehåll är viktigt för att undvika problem med dina kontaktlinser och det garanterar ett längre liv för dem (utom för endagslinser förstås). Här hittar du linsvätskor från Extend, ReNu, Bausch & Lomb och flera andra tillverkare, och även flera varianter i praktisk reseförpackning. Välj en linsvätska till rätt pris och med rätt förpackning som passar dig.

Läs mer

Rengöring, desinficering och förvaring

Linsvätskan låter dig rengöra, skölja och desinficera linserna efter dagens användning samt hålla dem fuktiga under förvaringen. Eftersom linserna ligger an direkt mot ögat är det viktigt att vara försiktig med vilka produkter du använder. Linsvätskan ska tvätta bort fetter och proteiner från linsen, de ska skölja bort smuts, de ska döda bakterier, de ska förhindra att linserna torkar och de ska hålla linserna i gott skick och maximera deras livstid. Allt detta utan att leda till irriterade ögon eller skador på hornhinnan.

Olika typer av linsvätskor

Olika linsvätskor blandas enligt olika recept och olika typer av linsvätskor har olika syften och användningsområden. Vissa linsvätskor tas fram och anpassas till en viss lins och fungerar inte alltid lika bra med andra linser. Det finns också linsvätskor som är multifunktionella, eller multi purpose, där du bara behöver en enda flaska med linsvätska för att genomföra all slags rengöring och desinficering. Om du har särskilda behov kan det bli nödvändigt med en linsvätska som kräver lite mer. Det är viktigt att du följer de råd du får av din optiker.

Byt linsvätska lagom ofta

En öppnad förpackning blir gammal betydligt snabbare än en oöppnad. Linsvätska ska vara steril, och så snart du har öppnat den börjar steriliteten och effekten av den att avta. Kolla hur länge just din linsvätska håller sig efter öppning, och var noga med att följa det.

Innehåll i linsvätska

Vad är linsvätska egentligen? Innehåller den något mer än koksalt och vatten, eller skulle man lika gärna kunna göra egen linsvätska hemma i köket? Grundreceptet för linsvätska inte är märkvärdigare än en enkel koksaltlösning. Men till det tillkommer några andra ingredienser.

  • Elektrolyter – Genom att man tillsätter rätt mix av nyttiga elektrolyter blir linsvätskan ”biokompatibel”. Den har samma uppsättning av elektrolyter som naturlig tårvätska och ögat tolererar den villigt.
  • Smörjmedel – I linsvätskan hittar du samma sorts smörjmedel som i vår egen tårvätska. Syftet är att linsen ska kunna röra sig över hornhinnan utan att skrapa och störa.
  • Tensider – Minskar ytspänningen och används i linsvätska för att göra vätskan ”blötare”, eller öka vätskans förmåga att återfukta linsen efter användning.
  • Kelatbildande medel – Hjälper linsvätskan att forsla bort ämnen från linsen och förhindra att de hamnar i ögonen.
  • Proteinavlägsnare – avlägsnar proteiner från tårvätskan som annars kan göra linsen grumlig eller irritera ögat. Ökar linsens livslängd

Filtrera produkter

Visar 11 produkter