Linsvätska på resan

Att vara på resande fot är spännande ur många perspektiv, bland annat ut perspektivet hur du ska kunna sköta dina kontaktlinser på ett bra sätt. Här kommer en rad tips och varningar för en lycklig resa med kontaktlinser.

Vad heter linsvätska på olika språk?

Vad heter linsvätska på engelska? Franka? Spanska? När du reser runt i världen med linser i bagaget är det inte omöjligt att du kommer behöva fylla på reserverna av linsvätska, även om det inte var så du hade planerat det hela.

I många länder säljer apoteket linsvätska, men vad ska man fråga efter? Här kommer översättningar till några av de största språken:

  • Linsvätska på engelska: Lens solution
  • Linsvätska på franska: Solution pour lentilles
  • Linsvätska på tyska: Linsenlösung
  • Linsvätska på spanska: Solución para lentes

Att ta med linsvätska på flyget

Gör inte misstaget att ta med linsvätska i handbagaget! Sedan ett antal år är det förbjudet att medföra vätska ombord på flygplanet av säkerhetsskäl.

Kommer du till säkerhetskontrollen med en flaska linsvätska kan du utgå från att den kommer att tas ifrån dig. Det kan också finnas ett klart obehag i att bli utsatt för vakternas misstänksamhet.

Nej, linsvätska får åka resväska. I resväskan kan du å andra sidan packa ner ett ordentligt förråd av linsvätska så att du inte står utan på resan.

Om du absolut behöver tillgång till linsvätska under själva flygresan, finns det ett par möjligheter. Dels kan du fylla linsetuiet med linsvätska före avresan, så att du kan ta ur linserna under flygningen och förvara dem i deras etui.

Dels kan en del linsvätskor köpas i reseförpackning, till exempel den här som levereras med en praktisk, återförslutbar påse. Om det inte finns en reseförpackning med lämplig linsvätska för just dina linser, kan du fylla en liten behållare med linsvätska hemma och ta med den i handbagaget. Se bara till att behållaren är ordentligt ren och desinficerad och torr innan du fyller den med linsvätska.

Jag har ingen linsvätska, vad gör jag?

Du råkade glömma linsvätskan hemma. Eller du blev av med den under en lång, skakig tågresa. Eller den togs ifrån dig i säkerhetskontrollen på en avlägsen flygplats (se ovan). Eller den tog helt enkelt slut. Vad gör du då?

Du behöver köpa ny linsvätska. Ny linsvätska av samma sort som den gamla. Det är inte rekommenderat att köpa en annan sort. Din linsvätska är mycket noggrant avpassad till just den sorts lins som du har köpt. Lika lite som du plötsligt skulle byta till en helt annan lins, till exempel polarens eller konduktörens, lila lite bör du byta till en hel annan linsvätska.

Och innan du nu får för dig att koka egen linsvätska rekommenderas att du läser mer om linsvätska här.

Alternativ till linsvätska

Linsvätskan är slut / borta / stulen / förorenad, kan jag tillverka ny linsvätska på egen hand? Det enkla svaret är nej.

Receptet på linsvätska är väldigt krångligt. Det är en komplex, teknisk produkt som bygger på djup kunskap och framkantsforskning inom flera olika områden, så som ögats biologi och samverkan mellan olika kemikalier, olika sorters bakterier och hundratals olika proteiner.

Det är visserligen sant att du ganska enkelt kan tillverka en vätska som efterliknar salthalten i naturlig tårvätska och därför inte svider om du droppar den i ögat. Den är biokompatibel. Närmare bestämt rör det sig om en koksaltlösning med 0,9 % saltkoncentration. Men en enkel koksaltlösning kan alltså inte ersätta en tillpassad, kommersiell linsvätska.

Det stämmer att koksaltlösningen även har en desinficerande verkan, men den saknar ändå flera av de egenskaper och funktioner som vi hittar hos linsvätskan.

Som vi beskriver på sidan Fakta om linsvätska uppfyller linsvätskan en rad funktioner som krävs för en godkänd linsskötsel, till exempel sköljning, rengöring och återfuktning. Saltlösningen uppfyller ingen av dessa funktioner tillräckligt bra för att kunna ersätta riktig linsvätska.

Står du utan linsvätska på resan är det bästa rådet att inte använda linserna. Inte förrän du har lyckats skaffa ny linsvätska.

Sandstränder, salta vågor och kontaktlinser

Ett av orden passar inte in, kan du se vilket? Just det, kontaktlinser passar inte in i en miljö som nästan garanterar irriterade ögon.

Redan att använda linser när man går och simmar i det kommunala badhuset är något som det brukar avrådas ifrån. Det kan finnas så mycket bakterier i badvattnet, och de kan ta sig in i både ögonen och linserna och ställa till med obehag.

Lägg därtill gruskorn och saltvatten och gärna solkräm, så blir situationen drastiskt olämplig för dina ögon. Kanske kan du klara sol och bad utan linser och spara dem till kvällens förnöjelser?

Byta linser på tågtoaletten

Det är ett riskbeteende, helt klart. Man kan utgå från att alla ytor i det trånga toalettutrymmet är aktiva bakteriehärdar, och varje kontakt med väggar, dörr, handfat och så vidare kan leda till att smuts och främmande bakterier hamnar i ögat eller på linsen eller både och.

Det är förmodligen bättre att byta linserna i kupén. Även om en tågkupé inte heller är världens renaste plats kan man i alla fall hoppas att en del aggressiva typer av bakterier är mindre vanliga där.

Fryser linsvätska på nordpolen?

Det korta svaret är ja. Men det behöver inte var något problem.

Linsvätska består till största delen av koksaltlösning, alltså vanligt koksalt löst i vatten. Saltlösningar har lägre fryspunkt än rent vatten, så det första vi kan konstatera är att linsväska inte fryser lika lätt som vatten. Det är samma koncept som när man saltar vintervägarna: Isen förvandlas till vatten med sänkt fryspunkt.

Å andra sidan vet vi att även havet fryser till is om vintern blir tillräckligt kall. Alla vätskor har en fryspunkt, och blir det tillräckligt kallt fryser allting.

Salthalten i linsvätska ligger strax under 1 %. Det är en låg salthalt och ger en fryspunkt som inte skiljer sig så mycket från rent vatten. Det behöver inte bli kallare än -1°C för att linsvätskan ska frysa till is.

Med andra ord, om du har linserna i ryggsäcken när du övernattar i vindskydd eller bivack under en smällkall vinternatt, då finns det en uppenbar risk att linsvätskan fryser till is.

Är det ett problem om linsvätskan och linsen fryser? På kort sikt är det förstås det, av den uppenbara anledningen att isklumpen passar jättedåligt under ögonlocket. Men så snart linsvätskan har tinat igen är problemet ur världen. Varken linsen eller linsvätskan tar skada av att ha varit frysta.