Tillbaka till Mun och tänder

Ta hand om ditt barns tänder

Det är viktigt med munhälsa redan från dess att den första mjölktanden tittar fram. Här hittar du våra bästa råd för hur du håller ditt barns tänder starka och friska.

Hjälp barnet borsta

Från att ett barn får sin första tand, behöver barnet borsta tänderna varje morgon och kväll. För barn som är yngre än fyra år kan det vara lättast att borsta tänderna när de ligger ner, på skötbordet eller sängen. Borsta i två minuter med små rörelser utan att trycka för hårt med tandborsten. Barnets finmotorik är inte helt utvecklad förrän vid 10 års ålder. Fram till dess behöver en vuxen hjälpa till med tandborstningen. Vid 10-12 års ålder kan barn uppmuntras att borsta på egen hand, men var med i badrummet tills du ser att barnet klarar av att borsta själv.

Välj rätt tandborste till barn

Barn bör ha en så mjuk tandborste som möjligt, med ett litet huvud så att det går att komma åt överallt. Du kan också använda en eltandborste till barn från 3 års ålder. Byt ut barnets tandborste när den gamla börjar se för använd ut eller om stråna börjar spreta. Byt minst var tredje månad. Byt alltid till en ny tandborste efter magsjuka eller halsfluss.

Senast granskad 2021-09-20