Ta hand om ditt barns tänder

Det är viktigt med munhälsa redan från dess att den första mjölktanden tittar fram. Här hittar du våra bästa råd för hur du håller ditt barns tänder starka och friska.

Hjälp barnet borsta

Från att den första tanden tittar fram behöver barnet borsta tänderna varje morgon och kväll. För barn som är yngre än fyra år kan det vara lättast att borsta tänderna när de ligger ner, på skötbordet eller sängen. Borsta i två minuter med små rörelser utan att trycka för hårt med tandborsten. Barnets finmotorik är inte helt utvecklad förrän vid 10 års ålder. Fram till dess behöver en vuxen hjälpa till med tandborstningen, så att man säkert kommer åt i munnens alla skrymslen och vrår. Vid 10-12 års ålder kan barn uppmuntras att borsta på egen hand, men var med i badrummet tills du ser att barnet klarar av att borsta själv.

Ett barn som har tappat sina första mjölktänder ler. Foto.

Välj rätt tandborste till barn

Barn bör ha en så mjuk tandborste som möjligt, med ett litet huvud så att det går att komma åt överallt. Du kan också använda en eltandborste till barn från 3 års ålder. Byt ut barnets tandborste när den gamla börjar se för använd ut eller om stråna börjar spreta. Byt minst var tredje månad. Byt alltid till en ny tandborste efter magsjuka eller halsfluss.

Se alla eltandborstar Se alla barntandborstar

Barntandkräm

Det finns flera sorters barntandkräm med mild smak som passar barn. Det viktigaste är att tandkrämen innehåller rätt mängd fluor för barnets ålder. Det håller tänderna starka och skyddar dem mot hål. Till små barn räcker det med ytterst lite mängd av tandkrämen. För barn mellan 2 och 6 år bör man använda en liten klick tandkräm, så stor som barnets lillfingernagel. Från 6 år rekommenderas 2 centimeter tandkräm. Om det inte får plats på tandborsten är det en bra idé att lägga på en centimeter först och borsta överkäken, och sedan en till centimeter för underkäken.

Ät regelbundet

Att småäta mellan måltiderna är inte bra för tänderna. Försök att hålla regelbundna måltider med frukost, lunch och middag och kanske ett litet mellanmål på eftermiddagen. Då ger du tänderna en chans att vila mellan måltiderna. Försök att se på sötsaker, som läsk och godis, som något festligt man äter sällan - till exempel bara på lördagar.

Hantera tandborstvägran

Vi på apoteken får ofta frågan vad man ska göra när ens barn vägrar borsta tänderna. Här är några smarta tips som gör stunden roligare och mer positivt laddad!

Hurra och klappa händerna

Små barn älskar att klappa händerna. Avsluta varje tandborstning med att tillsammans titta efter hur rent och fint det blev. Hurra och applådera!

Låt barnet borsta dina tänder

Titta i spegeln tillsammans och visa hur rent och fint det blir. Prata om varför det är viktigt att borsta tänderna.

Bus och tok

Det är kul när vuxna gör fel. Då får ju ditt barn visa vad hen kan. Sätt tandkrämen på skaftet av tandborsten eller direkt på nästippen, borsta ovanpå dina läppar. Så tokigt. Nu kan barnet få visa hur man ska göra på riktigt.

Hitta på roliga ljud

Ett ljud för varje tand. På så sätt kommer ni gå igenom alla tänderna.

Senast granskad 2021-09-20