Snygga ögonfransar med mascara

Det finns så många olika sorters mascara med olika färger och olika borstar. Vilken du ska välja behöver inte vara så komplicerat, följ bara våra råd.

5 tips för lyckad mascara

Tips 1: Måla underfransarna

Om du vill få ögonen att kännas större kan du måla mascara även på underfransarna. Samtidigt passar det inte alla och alltid. Till exempel kan mörka ringar under ögonen förstärkas med målade underfransar.

Tips 2: Rengör

Ta hand om dina ögonfransar och rengör dem ordentligt på kvällen. Rena fransar är viktigt för att det inte ska bildas klumpar och för att mascaran ska sitta kvar länge.

Ung kvinna med vinterkläder ler mot kameran. Foto.

Tips 3: Sicksacka

Sicksack-tekniken är en bra grund att utgå ifrån. Du trycker varsamt med borsten så att färgen omsluter fransroten varpå du med lätt hand sicksackar borsten upp mot fransarnas topp. Färgen kommer då lätt åt alla dina fransar och du minskar risken för klumpar.

Tips 4: Tunna lager

Två tunnare lager ger bättre resultat än ett enda tjockt.

Tips 5: Byt regelbundet

En mascara kan efter några månader bli torrare och smuligare, och sitter då inte lika bra på fransarna. Det kan också börja bildas bakterier, så ta för vana att byta mascaran regelbundet.

Vilken färg på mascara ska jag använda?

Svart mascara ger en tydlig definition på fransarna. Brun mascara är något mjukare i sin inramning, och värd att pröva om du vill maxa din naturlighet eller vill tona ned sminkningen en aning. I övrigt gäller att kontraster lyfter, och därför verkar gröna ögon grönare med vinröd mascara, bruna ögon brunare med blå, och så vidare.

Vilken typ av mascaraborste ska jag välja?

Korta eller glesa ögonfransar: Korta fransar blir längre med hjälp av böjda borstar som omfamnar hela fransraden i ett enda svep. Även glesa fransar blir bäst hjälpta av borstar med böj. Kombinera gärna med en volymgivande mascara.

Förlänga fransarna: En smal borste sprider mascaran jämnt på fransarna och gör det lätt att komma åt alla fransar. Ögonfransarna blir tydligt separerade och markeras i sin fulla längd.

Fixa volym: Borststrån som sitter i spiralform gör det enkelt att komma åt alla ögonfransar i ett enda svep. Fransarna får volym från basen till toppen. Det finns också andra former som optimerats för att fånga alla ögonfransarna i ett svep för definierad volym.

Senast granskad 2021-09-17