Tips vid halsbränna och sura uppstötningar

Oavsett vad man tror så är halsbränna och sura uppstötningar inte något som bara drabbar stressade personer. Vem som helst kan känna av det, oavsett livsstil, vikt och ålder.

Orsaker och symtom

Vid halsbränna och sura uppstötningar har magsyra tagit sig upp i matstrupen från magsäcken. Det kallas för magsaftsreflux, när den övre magmunnen inte håller helt tätt och magsyra tränger upp i strupen. Stress samt viss mat och dryck kan orsaka eller förvärra besvären. Det är också vanligt att få halsbränna när trycket i buken ökar, som vid graviditet eller övervikt. Det är vanligt att drabbas av halsbränna om du samtidigt har andra magproblem, som IBS eller gallstensbesvär.

Läkemedel som kan ge besvär

En del läkemedel påverkar magen och kan ge halsbränna. Om du ofta har problem med halsbränna kan det vara bra att undvika medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller diklofenak – ämnen som finns i många receptfria smärtstillande läkemedel. De irriterar magslemhinnan och ökar därmed risken för besvär. Läs bipacksedeln på dina läkemedel för att hitta information om vanliga biverkningar, eller kom in och prata med oss.

En person dricker kaffe och ser fundersam ut. Foto.

Medicin vid sura uppstötningar och halsbränna

Det finns flera receptfria läkemedel mot halsbränna. De ingår i olika kategorier och hjälper på olika sätt. Vi går igenom följande fyra kategorier:

  • Neutralisera magsyran med antacida läkemedel
  • Förhindra refluxen med alginsyra
  • Minska saltsyran med histamin-2-blockerare
  • Minska saltsyran med protonpumpshämmare

Neutralisera magsyran – antacida läkemedel

Om du har tillfälliga besvär kan det räcka med att ta antacida läkemedel som neutraliserar magsyran. De hjälper direkt och ger snabb lindring. Bikarbonat är ett ämne som neutraliserar magsyran och finns i till exempel Samarin.

Förhindra refluxen – Alginsyra

Läkemedel med alginsyra bildar en slags skyddande film som hindrar magsaften från att stiga upp i strupen. På så sätt minskar besvären under ungefär tre timmar. Du kan kombinera med antacida läkemedel, sådana som neutraliserar magsyran. Men se till att du tar läkemedlet som innehåller alginsyra först - ungefär en halvtimme innan.

Minska saltsyra i magen – Histamin-2-blockerare

En typ av läkemedel som minskar saltsyran i magen kallas histamin-2-blockerare. Deras effekt brukar vara tillräcklig vid lindriga till måttliga besvär. Du kan kombinera dessa med antacida läkemedel som neutraliserar magsyran.

Minska saltsyra i magen – Protonpumpshämmare

Det finns också en annan typ av läkemedel som minskar bildandet av saltsyran i magen. Det är läkemedel med så kallat protonpumpshämmare. De verkar effektivt, men inte lika snabbt som histamin-2-blockerare. Denna typ av läkemedel finns receptfritt, men större förpackningar skrivs ut på recept och blir billigare för dig som regelbundet använder dem. Ta dessa läkemedel en halvtimme före dagens första måltid. Om du vill ha mycket snabb lindring är det bättre att välja antacida läkemedel som neutraliserar magsyran istället, eftersom det kan ta några dagar innan full effekt uppnås med protonpumpshämmare.

Gravid med halsbränna eller sura uppstötningar

Du kan använda antacida läkemedel (som Samarin), läkemedel med alginsyra (som Gaviscon) och protonpumpshämmare (som Omeprazol) när du är gravid. Undvik histamin-2-blockerare, eller rådfråga en läkare först om du är gravid eller om du ammar.

Mat att undvika

För de flesta personer med refluxbesvär som ger halsbränna och sura uppstötningar hjälper det att undvika viss sorts mat och dryck. Fet mat, alkohol, juice, kaffe och nikotin kan göra besvären värre. Även starka kryddor och stekt mat kan ge problem. Hur du sitter eller ligger kan också underlätta besvären. På natten kan du prova att höja huvudändan på sängen och ligga på din vänstra sida, för att magsaften inte ska komma upp lika lätt. Undvika också att äta sent på kvällen.

Kontakta en läkare

Om du inte lyckas må bättre efter två, tre veckor bör du kontakta en läkare. Det gäller också om du har fått svårt att svälja, ofrivilligt börjar gå ner i vikt eller om problemen är långdragna eller ofta återkommande.

Senast granskad 2021-08-10