Tillbaka till Mage och tarm

Friskare mage – njut även om du har en känslig mage

Det som de flesta storhelger har gemensamt är att man äter god mat i olika former. Födelsedagstårta, påsklunch eller ett dignande julbord. För personer med en känslig mage kan det kännas trist att inte kunna glädjas lika mycket åt de goda rätterna. Vi ger dig fem tips för att kunna njuta av maten och samtidigt behålla en glad mage.

1. Ät dig inte proppmätt

Om du är medveten om problemet är det lättare att hålla igen på intaget. Försök att inte gå flera vändor till buffébordet. Och om du vill provsmaka allt, kanske bara ta lite grann av varje rätt? Unna dig lyxen att enbart välja ut det du gillar allra bäst.

2. Ät mer grönt

Mat som till exempel julmat innehåller ofta mycket fett och kolhydrater. Gör din mage en tjänst och kom ihåg det gröna på tallriken. När du äter frukter och grönsaker får du i dig kostfiber som hjälper magen att arbeta. Det gör att tarminnehållet får en smidigare konsistens och blir lättare för magen att hantera. Exempel på fiberrik kost är råa grönsaker. Det finns också i bröd och müsli som innehåller grovt mjöl och fröer. Till julen hittar du fibrer i klassiska julfrukter som katrinplommon, fikon och aprikoser.

Person i halvprofil inomhus. Foto.

3. Tugga noga

Vältuggad mat är lättare för magen att hantera och minskar risken för både gasig mage och halsbränna. Att äta långsamt gör dessutom att du hinner bli mätt och kan sluta i tid.

4. Drick mycket vatten

Ett par glas vatten hjälper dig att bli mätt, och när du är mätt är det lättare att avstå från för mycket frestelser. Att dricka mycket vatten hjälper också kroppen att dra nytta av fibrerna i maten, vilket motverkar förstoppning och trög mage.

5. Gå en promenad

Långa promenader är härliga på många sätt. Förutom att du får frisk luft, lågintensiv motion och tid för reflektion, kan regelbundna promenader hjälpa dig att hålla tarmen igång och undvika trög mage. Kanske kan promenaden etablera sig som en ny tradition under olika högtider?

Senast granskad 2019-12-06