Inkontinens – allt du behöver veta

Inkontinens betyder att musklerna kring urinröret, av olika anledningar, inte kan hålla tätt. Även om behandling ibland kan behövas så finns det mycket du kan göra för att minska besvären.

Inkontinens kan drabba både kvinnor och män

Både kvinnor och män drabbas, även om det är vanligare hos kvinnor då vävnaden vid urinröret ofta försvagas i samband med graviditet och förlossning. Det finns två typer av inkontinens. Ansträngningsinkontinens är när man läcker urin, exempelvis när man skrattar, hoppar eller nyser. Träningsinkontinens är när man blir okontrollerat kissnödig och inte hinner till toaletten. Det är vanligt att man har en blandning av dessa.

Vad beror det på?

Inkontinens är vanligt när man blir äldre eftersom samtliga muskler i kroppen blir svagare. Vid graviditet och förlossning utsätts musklerna för en stor påfrestning och det är vanligt att de blir försvagade. Inkontinens kan även ha neurologiska orsaker, som vid MS eller ryggmärgsskada, då hjärnan inte kan skicka korrekta signaler till musklerna.

Vad kan jag göra åt det?

Beroende på hur besvärande inkontinensen upplevs finns det olika åtgärder. Skydd för urinläckage finns anpassade för både kvinnor och män. Är det musklerna som blivit försvagade går det i många fall att träna upp med knipövningar. Påverkar det livskvalitén kan man kontakta vårdcentralen eller speciella inkontinensmottagningar för att få ytterligare hjälp och utskrivna inkontinensskydd.