Inkontinens – lindra dina besvär
Inkontinens betyder att musklerna kring urinröret, av olika anledningar, inte kan hålla tätt. Även om behandling ibland kan behövas så finns det mycket du kan göra för att minska besvären.
Olika typer av inkontinens hos kvinnor och män
Det finns fyra olika typer av inkontinens. Även om det är vanligare hos kvinnor då vävnaden vid urinröret ofta försvagas i samband med graviditet och förlossning, kan både kvinnor och män drabbas.
- Ansträngningsinkontinens är när man läcker urin, exempelvis när man skrattar, hoppar eller nyser.
- Träningsinkontinens är när man blir okontrollerat kissnödig och inte hinner till toaletten.
- Blandinkontinens innebär att man har en blandning av ansträngningsinkontinens och träningsinkontinens. Denna typen är vanligare hos kvinnor.
- Överrinningsinkontinens innebär att man har svårt att tömma sin urinblåsa helt och den istället töjs ut. Denna inkontinens är vanligare hos män, och kan orsaka skada på njurarna om den inte upptäcks i tid.
Vad beror det på?
Inkontinens är vanligt när man blir äldre eftersom samtliga muskler i kroppen blir svagare. Vid graviditet och förlossning utsätts musklerna för en stor påfrestning och det är vanligt att de blir försvagade. Inkontinens kan även ha neurologiska orsaker, som vid MS eller ryggmärgsskada, då hjärnan inte kan skicka korrekta signaler till musklerna.
Att leva med inkontinens
För att få en enklare vardag när man har inkontinens finns flera metoder att testa. Vad som passar bäst för dig beror på vilken typ av inkontinens du har besvär med. Här listar vi några av dem:
Bäckenbottenträning, även kallat knipövningar.
Om du har ansträngningsinkontinens eller med trängningsinkontinens kan det vara bra att stärka musklerna kring ändtarmen, slidan och urinröret med hjälp av knipövningar. För bäst resultat är det bra om man upprepar övningen 10 gånger, 3 gånger per dag. För kvinnor finns det hjälpmedel i form av exempelvis kulor som man för in i slidan.