Inkontinens – lindra dina besvär

Inkontinens betyder att musklerna kring urinröret, av olika anledningar, inte kan hålla tätt. Även om behandling ibland kan behövas så finns det mycket du kan göra för att minska besvären.

Olika typer av inkontinens hos kvinnor och män

Det finns fyra olika typer av inkontinens. Även om det är vanligare hos kvinnor då vävnaden vid urinröret ofta försvagas i samband med graviditet och förlossning, kan både kvinnor och män drabbas.

  • Ansträngningsinkontinens är när man läcker urin, exempelvis när man skrattar, hoppar eller nyser.
  • Träningsinkontinens är när man blir okontrollerat kissnödig och inte hinner till toaletten.
  • Blandinkontinens innebär att man har en blandning av ansträngningsinkontinens och träningsinkontinens. Denna typen är vanligare hos kvinnor.
  • Överrinningsinkontinens innebär att man har svårt att tömma sin urinblåsa helt och den istället töjs ut. Denna inkontinens är vanligare hos män, och kan orsaka skada på njurarna om den inte upptäcks i tid.
inkontinens-767x767

Vad beror det på?

Inkontinens är vanligt när man blir äldre eftersom samtliga muskler i kroppen blir svagare. Vid graviditet och förlossning utsätts musklerna för en stor påfrestning och det är vanligt att de blir försvagade. Inkontinens kan även ha neurologiska orsaker, som vid MS eller ryggmärgsskada, då hjärnan inte kan skicka korrekta signaler till musklerna.

Att leva med inkontinens

För att få en enklare vardag när man har inkontinens finns flera metoder att testa. Vad som passar bäst för dig beror på vilken typ av inkontinens du har besvär med. Här listar vi några av dem:

Bäckenbottenträning, även kallat knipövningar.

Om du har ansträngningsinkontinens eller med trängningsinkontinens kan det vara bra att stärka musklerna kring ändtarmen, slidan och urinröret med hjälp av knipövningar. För bäst resultat är det bra om man upprepar övningen 10 gånger, 3 gånger per dag. För kvinnor finns det hjälpmedel i form av exempelvis kulor som man för in i slidan.

Träna med knipkulor

Knipkulorna både tränar och stimulerar musklerna i vaginan och bäckenbotten. Det förebygger inkontinens och kan användas till exempel efter förlossning för att träna upp knipstyrkan.

Tänk på hur mycket du dricker.

Att få i sig mycket vätska innebär att du behöver kissa oftare. Tänk på att inte dricka för mycket och att försöka undvika extra vätskedrivande drycker, exempelvis te och kaffe.

Ta hand om magen.

Förstoppning kan göra att man får mer besvär med sin inkontinens. För att undvika att bli förstoppad är det bra att träna fysisk aktivitet, äta fiberrik mat och få i sig tillräckligt med vatten.

Vad finns det för hjälpmedel?

Beroende på hur besvärande inkontinensen upplevs finns det olika saker man kan göra för att underlätta sin vardag. Skydd för urinläckage finns anpassade för både kvinnor och män. Påverkar det livskvaliteten kan man kontakta vårdcentral eller speciella inkontinensmottagningar. Där kan du få hjälp med att ta reda på vilken typ av inkontinens du har och vad den beror på, och även få utskrivna inkontinensskydd.

Hjälpmedel mot inkontinens

Läkemedel kan förvärra besvären

Vissa läkemedel är vätskedrivande, andra kan göra det svårare att kissa. Om du tar medicin eller läkemedel och samtidigt har besvär med inkontinens, prata gärna med en av våra farmaceuter för rådgivning.

Senast granskad 2020-07-31