Tillbaka till Hudvård

Tips och råd vid svettning

Att svettas är kroppen sätt att hålla rätt temperatur. Men att svettas väldigt mycket kan vara jobbigt och kännas obekvämt i sociala sammanhang. Här ger Kronans Apotek dig råd om hur du hanterar oönskade svettningar.

Varför svettas jag så mycket?

Överdrivna svettningar kan ha flera orsaker men den vanligaste är överaktiva svettkörtlar. Det är ett tillstånd som kallas för hyperhidros. Om du har överdrivna svettningar märker du oftast av detta genom att du svettas mycket under armhålorna, på handflatorna och under fötterna. Svettningar kan dessutom komma vid vid oväntade tillfällen och till och med när det är kallt. Men eftersom det inte finns någon specifik gräns för vad som räknas som hyperhidros är det svårt att veta om man själv är drabbad. Om du tror dig ha hyperhidros bör du därför besöka en läkare som kan ställa en eventuell diagnos. Mer om hyperhidros.

Person i halvprofil inomhus. Foto.

Skillnaden på deodorant och antiperspirant

Deodoranter döljer dålig lukt med hjälp av parfymer och gör att det känns fräschare under armarna. De kan även innehålla ämnen som minskar bakterietillväxten. Men om du upplever att du svettas mycket är en antiperspirant ännu mer effektiv. Den innehåller aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid och minskar svettningen – framförallt i armhålorna, men även på händer och fötter. Många produkter är både antiperspirant och deodorant och ger dig därmed både minskad svett och en behaglig doft. Det finns även långverkande antiperspirant som sätter stopp för svettning och svettlukt i upp till sju dagar.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-06-04