Tips och råd vid svettning

Att svettas är kroppen sätt att hålla rätt temperatur. Men att svettas väldigt mycket kan vara jobbigt och kännas obekvämt i sociala sammanhang. Här ger Kronans Apotek dig råd om hur du hanterar oönskade svettningar.

Varför svettas jag så mycket?

Överdrivna svettningar kan ha flera orsaker men den vanligaste är överaktiva svettkörtlar. Det är ett tillstånd som kallas för hyperhidros. Om du har överdrivna svettningar märker du oftast av detta genom att du svettas mycket under armhålorna, på handflatorna och under fötterna. Svettningar kan dessutom komma vid vid oväntade tillfällen och till och med när det är kallt. Men eftersom det inte finns någon specifik gräns för vad som räknas som hyperhidros är det svårt att veta om man själv är drabbad. Om du tror dig ha hyperhidros bör du därför besöka en läkare som kan ställa en eventuell diagnos. Mer om hyperhidros.

En leende person vilar i en hängmatta med händerna bakom huvudet. Foto.

Tips för dig som svettas mycket

Förutom att använda rätt produkter finns det några saker du bör tänka på om du svettas mycket. Här följer några av våra bästa tips.

  • Var noga med hygienen. Ny svett luktar i princip ingenting. Så länge du duschar ofta och sköter hygienen kommer svetten inte att lukta.
  • Hår bridrar till ökad bakterietillväxt vilket kan leda till mer svettlukt. Ett tips är därför att raka dig under armarna om du svettas mycket där.
  • Klä dig i material som andas. Bomull, silke och linne är lätta material som släpper in luft till huden.
  • Byt skor och strumpor ofta.

Deodorant för känsliga armhålor

Om det svider, kliar eller du får eksem i armhålan kan det vara tecken på att du inte tål din deodorant. Har du dessutom andra hudbesvär, som eksem, är det bra att vara extra försiktig. Testa gärna deodoranten på underarmen först för att se om du tål den. De vanligaste ingredienserna i deodorant som kan orsaka irritation är parfym och alkohol. Att raka sig under armarna kan dessutom orsaka mer irritation hos en känslig hud. Hos oss hittar du flera effektiva deodoranter som inte innehåller parfym eller alkohol.

Senast granskad 2021-06-04