Rådgivning om hyperhidros, handsvett och fotsvett

Alla människor svettas. Svetten kyler ner oss och reglerar därmed temperaturen i kroppen. Om du har väldigt kraftiga svettningar kan du ha drabbats av hyperhidros – så kallad överdriven svettning. Symtomen är just att du svettas extra mycket, vanligtvis från händer, fötter och armhålor.

Hur vet jag om jag har överdriven svettning?

Det finns ingen gräns för vad som är normal svettning eller överdriven svettning, det är hur du upplever det som är avgörande. Exempelvis om du känner att du har svårt att ta folk i hand på grund av din svett eller att dina svettningar på annat sätt påverkar ditt vardagsliv negativt.

Hur lindrar jag mina svettningar?

Det finns olika typer av antiperspiranter som du kan använda, både för andra kroppsdelar och för händer och fötter. Hos oss hittar du även ännu starkare deodoranter och antiperspiranter som hjälper extra bra mot svettningar. Mer tips vid svettning i armhålorna.

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros innebär ovanligt mycket svettningar. Cirka 3% av befolkningen beräknas ha hyperhidros och många upplever det som väldigt besvärligt i sociala sammanhang. För en del är de kraftiga svettningarna begränsade till ett område, för andra drabbar de större delar av kroppen. Det förstnämnda kallas lokaliserad hyperhidros och det sistnämnda för generell hyperhidros.

Man skiljer också så kallad primär och sekundär hyperhidros. Primär hyperhidros innebär att man inte vet vad som orsakar den överdrivna svettningen. Den som har primär hyperhidros får i regel svettningar kring specifika områden som till exempel händer och fötter. Sekundär hyperhidros innebär att det finns en tydlig orsak till svettningarna. Dessa kan till exempel vara mediciner, någon infektion eller tumörsjukdom. Sekundär hyperhidros ger oftast svettningar över större delar av kroppen och ansiktet.

Behandling av hyperhidros

Om inte kraftiga antiperspiranter hjälper kan ett alternativ vara injektioner av botulinumtoxin, mer känt som botox. Botulinumtoxin minskar svettningarna genom nerverna och svettkörteln vilket stoppar svettproduktionen i injektionsområdet. Effekten av behandlingen märks efter några dagar och håller i sig 3–9 månader.

Hur får man bort svettlukt?

Det är inte svetten i sig som luktar, det är när de blandas med kroppens bakterier som lukten uppstår. Rakade armhålor ger bakterierna mindre yta att växa på. Rena strumpor och väl ventilerade skor håller fötterna torrare.

Senast granskad 2021-06-18