MENY

Rådgivning om mjäll och torr hårbotten

Varje dag förnyas huden, även i hårbotten. Ofta märker vi inte att huden byts ut, men ibland blir hudflagorna så stora i hårbotten att vi ser dem och det är det vi kallar mjäll. Mjäll kan drabba vem som helst, och kan förekomma både som torr hårbotten, med torra flagor som faller ner, eller fet hårbotten där hudflagorna är fetare och ”fastnar”.

 

Varför får jag mjäll?

Det är inte helt fastställt vad det beror på men många menar att det kan vara en reaktion på en viss jästsvamp vi har i hårbotten. Ibland kan det vara så att hårbotten är uttorkad och därför flagnar extra mycket.

Hur botar jag eller lindrar det?

Det finns flera behandlingar att välja bland. Vid torr hårbotten finns det medel som återfuktar hårbotten direkt. Det finns även schampon som du kan använda regelbundet vid lindrig till måttlig mjäll eller starkare mot jästsvampen om du har måttlig till svår mjäll. Alla hårbottnar reagerar olika, testa dig fram till det som hjälper dig. Tänk även på att låta hårbotten ”andas”. Undvik starka hårprodukter som kan rubba balansen. Vissa menar att exempelvis mössor kan förändra miljön i hårbotten, dock är det individuellt för varje person.

Mjällschampo på nätet – fri frakt

mjall-767x767.jpg