Förebygg och behandla löss

Löss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar framförallt vid kontakt huvud mot huvud. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten. Ibland kan man se lössen eller äggen om man tittar noga.

Kliar i håret

Om det kliar mycket i hårbotten kan du ha drabbats av löss. Det är små parasitdjur som lever av blod. Huvudlöss kan klia hos en del men inte hos alla – precis som med myggbett. Anledningen till klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.

Löss smittar oftast vid direkt kontakt

Löss smittar vid kontakt huvud mot huvud. Risken för spridning via sängkläder, borstar och mössor är relativt liten. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. Lössen är väldigt känsliga. De dör eller försvagas snabbt utanför hårbotten och därför överlever de inte länge i en mössa eller på ett örngott. Du måste alltså inte tvätta eller frysa sängkläder och liknande för att bli av med lössen. En del tror att löss bara trivs i smutsigt hår, men det spelar absolut ingen roll – de trivs precis lika bra i nytvättat hår.

Mamma och dotter på strand. Foto.

Hur får jag bort lössen?

Om du skulle upptäcka löss finns det flera behandlingar för att bli av med dem. En del metoder dödar lössen genom förgiftning, medan andra tar bort löss och ägg mekaniskt. Effektiva lusmedel är till exempel medicintekniska produkter som Hedrin och Linicin som innehåller dimetikon. Huvudlöss kan vara eller bli resistenta mot vissa lusmedel, så följ instruktionerna på behandlingen noggrant. Prata med en farmaceut hos oss eller med en läkare om du är gravid eller ska behandla ett barn under 2 år med lusmedel.

Behandla hela familjen samtidigt

Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. När du väl har behandlat mot löss behöver du eller barnet inte stanna hemma från jobb eller skola, men undvik kontakt hår mot hår den första veckan.

Hur ser löss ut?

Löss ser ut som små bruna, svarta eller röda insekter - beroende på när de sugit blod. Gnetter - äggen - är små gula eller bruna prickar på ungefär en millimeter. Med hjälp av luskam och förstoringsglas kan du identifiera dem lättare.

Luskamma så här

För att veta om du verkligen drabbats av löss behöver du börja med att kamma håret med en luskam. Kamma noggrant, även i hårbotten, över ett vitt papper eller handfatet för att lättare upptäcka lössen. Löss och ägg fastnar också i kammen. Låt gärna håret vara fuktigt och gå igenom håret bit för bit för att vara säker på att du inte missar något. Har du upptäckt löss så finns det flera olika medel att välja bland. De flesta behöver man använda två eller fler gånger för att ta död på alla löss. Själva kammandet dödar också många löss.

Efter en lusbehandling

Vissa lusbehandlingar kan göra hårbotten extra torr och även håret kan också kännas torrt med spröda hårstrån. För att undvika det kan du efterbehandla håret med schampo eller hårbotten-gel för torr hårbotten. Använd hårinpackning eller hårolja för att få håret mjukt och följsamt igen.

Lössen försvinner inte

Om du fortsätter att hitta levande löss efter att ha provat olika lusbehandlingar bör du kontakta en vårdcentral eller barnavårdcentralen, bvc.

Förebyggande medel mot löss

Ett förebyggande lusmedel kan minska risken att drabbas. Det kan vara skönt att ha dessa medel hemma när förskolan varnar om att det går löss. Kamma ändå håret med luskam så upptäcker du tidigt om det finns löss eller ägg. Det är enklare att bli av med lössen ju tidigare du upptäcker dem.

Senast granskad 2020-10-09