Tillbaka till Hårvård

Förebygg och behandla löss

Löss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar framförallt vid kontakt huvud mot huvud. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten. Ibland kan man se lössen eller äggen om man tittar noga.

Kliar i håret

Om det kliar mycket i hårbotten kan du ha drabbats av löss. Det är små parasitdjur som lever av blod. Huvudlöss kan klia hos en del men inte hos alla – precis som med myggbett. Anledningen till klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.

Löss smittar oftast vid direkt kontakt

Löss smittar vid kontakt huvud mot huvud. Risken för spridning via sängkläder, borstar och mössor är relativt liten. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa.

Person med fläta, halvprofil. Foto.

Hur länge överlever löss utanför hårbotten?

Lössen är väldigt känsliga. De dör eller försvagas snabbt utanför hårbotten och därför överlever de inte länge i en mössa eller på ett örngott. Du måste alltså inte tvätta eller frysa sängkläder och liknande för att bli av med lössen. En del tror att löss bara trivs i smutsigt hår, men det spelar absolut ingen roll – de trivs precis lika bra i nytvättat hår.

Senast granskad 2020-10-09