MENY

Förebygg och behandla löss

Huvudlöss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar via kontakt, huvud mot huvud, eller om man använder något där lössen sitter kvar i. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten.

Kliande hårbotten

Har det börjat klia mycket i hårbotten på sista tiden? Då kan du ha drabbats av huvudlöss. Löss är små parasitdjur som lever av blodet i din hårbotten. En del tror att löss bara trivs i smutsigt hår, men det spelar absolut ingen roll – de trivs precis lika bra i nytvättat hår.  Huvudlöss kan klia hos en del men inte hos alla – precis som med myggbett. Anledningen till klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.

Löss smittar enbart vid direkt kontakt

Löss smittar via kontakt huvud mot huvud. Risken för spridning via borstar, mössor och sängkläder är mycket liten. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa, och de överlever inte i en mössa eller på ett örngott. 

På Kronans Apotek har vi både luskammarlusschampo och andra medel som hjälper mot lössen.

marisa-howenstine-huvudloss.jpg

Hur skyddar jag mig mot att få löss?

Ett förebyggande lusmedel minskar risken att drabbas. Det kan vara skönt att ha dessa medel hemma när förskolan varnar om att det går löss.

Produkter som förebygger löss:

Hur får jag bort lössen?

Det finns flera sätt att bli av med huvudlöss. För att veta om du verkligen drabbats av löss behöver du börja med att kamma håret med en luskam. Låt gärna håret vara fuktigt när du kammar och gå igenom håret bit för bit för att vara säker på att du inte missar något. Har du upptäckt löss så finns det flera olika medel att välja bland. De flesta behöver man använda två eller fler gånger för att ta död på alla löss. Det finns både medel som dödar lössen genom förgiftning, men en del huvudlöss blir eller är resistenta mot vissa lusmedel. Det finns också metoder som tar bort löss och ägg mekaniskt. 

Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. När du väl har behandlat mot löss behöver du eller barnet inte stanna hemma från jobb eller skola, men undvik kontakt hår mot hår den första veckan.

Är du gravid eller ska behandla ett barn under 2 år med lusmedel, rådfråga en läkare, eller använd en mekanisk metod. Tänk även på att tvätta alla mössor, kuddar, lakan och annat som kan ha kommit i kontakt med lössen. 

Produkter för att behandla och ta bort huvudlöss:

Efter en lusbehandling

Ett tips är att byta ut hårborstarna efter ett lusangrepp och låt alla i familjen använda sin egen hårborste. Vissa lusbehandlingar kan göra hårbotten extra torr och även håret kan också kännas torrt med spröda hårstrån. För att undvika det kan du efterbehandla håret med schampo eller hårbottengel för torr hårbotten. Använda hårinpackning eller hårolja för att få håret mjukt och följsamt igen. 

Produkter som är bra att ha efter en lusbehandling:

Kan man se lössen med blotta ögat?

Lössen är små, ungefär 1-3 millimeter långa. Från början är de genomskinliga, men när de suger blod skiftar de färg till bruna. Du kan upptäcka själva lössen eller deras ägg – gnetter – på hårstråna om du kammar igenom håret med en särskild luskam över ett papper. Lössen och äggen fastnar i kammen.

Senast uppdaterad 2019-02-18