MENY

Förebygg och behandla löss

Huvudlöss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar framförallt via kontakt huvud mot huvud. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten. Ibland kan man se äggen eller lössen om man tittar noga.

Kliande hårbotten

Har det börjat klia mycket i hårbotten på sista tiden? Då kan du ha drabbats av huvudlöss. Löss är små parasitdjur som lever av blodet i din hårbotten. En del tror att löss bara trivs i smutsigt hår, men det spelar absolut ingen roll – de trivs precis lika bra i nytvättat hår.  Huvudlöss kan klia hos en del men inte hos alla – precis som med myggbett. Anledningen till klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.

Löss smittar oftast vid direkt kontakt

Löss smittar via kontakt huvud mot huvud. Risken för spridning via borstar, mössor och sängkläder är relativt liten. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa, och de överlever inte länge i en mössa eller på ett örngott. 

Huvudloss-767x767.jpg

Hur skyddar jag mig mot att få löss?

Ett förebyggande lusmedel minskar risken att drabbas. Det kan vara skönt att ha dessa medel hemma när förskolan varnar om att det går löss. Kamma håret med luskam så upptäcker du tidigt om det finns löss eller ägg. Det är enklare att bli av med lössen ju tidigare du upptäcker dem.

Produkter som förebygger löss:

Hur får jag bort lössen?

Det finns flera sätt att bli av med huvudlöss. För att veta om du verkligen drabbats av löss behöver du börja med att kamma håret med en luskam. Kamma noggrant, även i hårbotten. Låt gärna håret vara fuktigt och gå igenom håret bit för bit för att vara säker på att du inte missar något. Har du upptäckt löss så finns det flera olika medel att välja bland. De flesta behöver man använda två eller fler gånger för att ta död på alla löss. Det finns både medel som dödar lössen genom förgiftning, men en del huvudlöss blir eller är resistenta mot vissa lusmedel. Det finns också metoder som tar bort löss och ägg mekaniskt. 

Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. När du väl har behandlat mot löss behöver du eller barnet inte stanna hemma från jobb eller skola, men undvik kontakt hår mot hår den första veckan.

Är du gravid eller ska behandla ett barn under 2 år med lusmedel, rådfråga en läkare, eller använd en mekanisk metod.

Produkter för att behandla och ta bort huvudlöss:

3 tips för att behandla löss

1. Kamma och åter kamma

Nyckeln till framgångsrik behandling ligger i tålmodig luskamning. Den tar 20-40 minuter, beroende på hår. Kamma varje dag tills lössen och äggen är borta, sedan som kontroll då och då.

2. Lusbehandla

De millimeterstora äggen kallas gnetter och kläcks efter en vecka. En snabb process för att effektivt bli av med huvudlössen och gnetterna är anti-lus-behandlingar som lus-schampo, spray eller gel. Produkterna kväver lössen och avlivar eller försvagar lusäggen.

3. Upprepa såväl kamning som lusbehandling

Det händer att något eller några enstaka ägg överlever och ur dem kläcks nya löss efter några dagar. Därför är det viktigt att upprepa behandlingen efter en vecka. Det gäller oavsett vilket medel som använts.

Efter en lusbehandling

Ett tips är att byta ut hårborstarna efter ett lusangrepp och låt alla i familjen använda sin egen hårborste. Vissa lusbehandlingar kan göra hårbotten extra torr och även håret kan också kännas torrt med spröda hårstrån. För att undvika det kan du efterbehandla håret med schampo eller hårbottengel för torr hårbotten. Använda hårinpackning eller hårolja för att få håret mjukt och följsamt igen. 

Produkter som är bra att ha efter en lusbehandling:

Kan man se lössen med blotta ögat?

Lössen är små, ungefär 1-3 millimeter långa. Från början är de genomskinliga, men när de suger blod skiftar de färg till bruna. Du kan upptäcka själva lössen eller deras ägg – gnetter – på hårstråna om du kammar igenom håret med en särskild luskam över ett papper eller över handfatet. Lössen och äggen fastnar i kammen.

3 fakta om löss

1. Löss kan inte hoppa

Löss sprids enbart genom direktkontakt. De kan alltså inte hoppa från ett huvud till ett annat. Undvik huvudkontakt och även om risken är liten att lössen sprids på annat sätt så låna inte borstar, kepsar och mössor av varandra.

2. Löss behöver värme för att överleva

Så fort lössen lämnar värmen i hårbotten så börjar de må dåligt och vanligen så dör de inom ett dygn. Om en lus ramlar av ditt huvud och ligger på din kudde hela dagen  fram tills du ska lägga dig igen, så har den försvagats så mycket att den antingen har dött eller inte orkar bitas och äta. Lössen är nämligen väldigt temperaturkänsliga och en hudtemperatur på cirka 35 grader är ett perfekt klimat för dem

3. Luskammen dödar löss

Lössen är oerhört känsliga, inte bara för temperatur. När du kammar eller borstar håret så är det stor chans att du skadar lössen och då dör de relativt snabbt. Om du då tänker dig en luskam, som har tätare tänder än en vanlig kam, så är den ett utmärkt sätt att bekämpa löss på.

 

Senast uppdaterad 2019-08-05