Tips för att bli gravid

Det finns inga knep som är hundra procent framgångsrika när det gäller att bli gravid. Det är väldigt mycket som ska stämma för att det ska bli ett barn. Men med rätt metoder kan man maximera sina chanser. För både kvinnor och män gäller det att känna sin kropp och ta hand om den.

Öka chanserna att bli gravid

  • Ha samlag i samband med ägglossningen. Ett ägglossningstest kan vara till hjälp.
  • Försök gå ner i vikt om du är överviktig eller öka din vikt om du är underviktig.
  • Ät en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker.
  • Var försiktig med alkohol och undvik rökning.
  • Gör en undersökning hos gynekolog och kontrollera så att du inte har någon infektion som gör det svårare att bli gravid.
  • Kontrollera att dina läkemedel inte påverkar fertiliteten. Det gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel.
  • Undvik bastubad och heta duschar strax innan samlag. Testiklarna fungerar bäst när de är relativt svala.
Ett glatt par ler åt varandra. Foto.

Fler kvinnor väljer att skaffa barn senare

Medelåldern för förstföderskor har aldrig varit högre än den är idag. Snittåldern ligger idag på 29 år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. En anledning kan vara att kvinnorna vill ha en stabil tillvaro när de blir gravida. Att medelåldern för förstföderskor stiger är dock inte förenligt med fertiliteten, som är som högst strax efter 20 års ålder. Därefter sjunker den successivt. Det beror på att antalet äggceller i äggstockarna minskar med kvinnans ålder och att det samtidigt sker en försämring av äggcellernas kvalitet.

Tips 1: Testa fertiliteten

Det går lätt att testa när under månaden du är som mest fertil med ett ägglossningstest. Testet mäter mängden av vissa hormon som ökar i samband med ägglossningen. En kvinna med regelbunden mens har ägglossning 12-13 dagar före nästa mens och är alltså som mest fertil just då. Det kan vara en bra idé att ha sex ungefär varannan dag under fertila perioder. Spermierna kan behöva någon dag på sig att bildas och bli riktigt många.

Se fler tester

Tips 2: Håll dig i god fysisk form

För att vårda sin fertilitet är det viktigt att hålla en normal kroppsvikt. Både övervikt och undervikt försämrar dina chanser till graviditet. Övervikt ökar även risken för graviditetsdiabetes. En god fysisk form ökar chanserna att bli gravid och att orka med en graviditet. Även män kan bli mer fertila genom att hitta sin idealvikt – flera studier har visat att fetma kan försämra spermiebildningen.

Tips 3: Var försiktig med alkohol

Regelbundet alkoholintag kan försämra kvaliteten på spermierna och försämra möjligheten för kvinnor att bli med barn. En mycket låg konsumtion har förmodligen ingen betydelse. Däremot bör du avstå helt från alkohol när du väl är gravid.

Tips 4: Sluta röka

Vad gäller rökning är forskningen tydlig, så om någon av er röker är det ett bra tillfälle att sluta när ni försöker skaffa barn. Kvinnliga rökare har betydligt svårare att bli gravida jämfört med icke-rökare, medan manliga rökare får både sämre och färre spermier.

Tips 5: Tänk på kosten

Både du och din partner behöver tänka på att äta nyttigt för att maximera graviditetschanserna. En balanserad kost med mycket frukt och grönsaker gör att ni får i er tillräckligt med protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Se fler kosttillskott

Tips 6: Skydda dig mot sjukdomar

Ett bra sätt att ta hand om sin fertilitet är också att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Klamydia kan till exempel leda till ärrbildning i äggledaren och minska chanserna till graviditet. Det kan också öka risken för utomkvedshavandeskap, det vill säga när det befruktade ägget fastnar redan i äggledaren och inte i livmodern.

Tips 7: Se över mediciner och naturläkemedel

Om du går till läkare bör du berätta att du försöker skaffa barn så att du inte får mediciner som påverkar fertiliteten, eller ökar risken för fosterskador om du är kvinna. Vissa läkemedel påverkar både ägg och spermier, medan andra kan vara problematiska för enbart kvinnor eller män. Vissa värkmediciner tycks tillfälligt kunna påverka ägglossningen så att förmågan att bli gravid minskar. Det gäller till exempel så kallade coxhämmare eller NSAID, som används mot smärta och inflammation. Det kan vara till exempel ibuprofen i Ipren, diklofenak i Voltaren och naproxen i Naprosyn.

Kolla med din läkare och läs alltid bipacksedeln till receptfria läkemedel och naturläkemedel.

Minst chans att bli gravid under mensen

En genomsnittlig menscykel är cirka 28 dagar, men det varierar mycket från person till person. Under ägglossningen har du störst chans att bli gravid och den sker ungefär mitt i menscykeln. För att ta reda på när du har ägglossning kan du ta hjälp av ett ägglossningstest.

Bli gravid efter p-piller

Har du tidigare tagit p-piller eller p-sprutor eller liknande? Möjligheten att bli gravid behöver inte minska efter att du slutar med det. För vissa kan det ta upp till sex månader innan ägglossning och mensen kommer igång igen, medan det för andra börjar nästan direkt efter stoppet.

Hjälp att bli gravid

För vissa kan det ta lång tid innan försöken blir en graviditet. Om ni efter ett år fortfarande inte lyckas bli gravida kan det vara en bra idé att söka vård hos exempelvis en gynekolog.

Senast granskad 2021-09-17