Har din hund eller katt fått loppor?

Loppor är relativt ofarligt för människor, men om din hund eller katt drabbas behöver de få behandling. Här hittar du våra bästa tips för att behandla och förebygga loppor i hemmet.

Loppor på människor

Människoloppor är sällsynt i Sverige. Loppor överlever bara om de får blod från rätt värddjur, men de kan ändå bita människor eller andra djur. Det betyder att loppor på din hund eller katt även kan bita dig. Det finns olika sorters loppor, till exempel:

  • Fågelloppa: Behöver blod från rätt värddjur för att kunna föröka sig, men kan ändå attackera människa, hund och katt. De kan överleva någon månad i hemmet.
  • Kattloppa: Kan attackera och överleva på både hund och katt. Den kan föröka sig i hemmet.

Loppor kan sprida olika sjukdomar genom sin avföring. Två sådana sjukdomar är pest och tyfys, men som tur är finns inte de sjukdomarna längre i Sverige.

loppor-767x767

Hur ser loppbett ut?

Betten på människor är röda och mellan några millimeter till centimeter stora. Ibland ser man ett litet sår i mitten på bettet. Ofta sitter det flera bett på rad.

Lindra klådan om du blivit loppbiten

Det bästa är om du kan undvika att klia på bettet. Klådan kan ibland lindras med kallt vatten eller en isbit. Du kan också prova kylbalsam, alsolgel eller alsolsprit för lindring. Det finns receptfria läkemedel som salva med hydrokortison eller tabletter med antihistamin om klådan blir väldigt besvärlig. Fråga gärna en farmaceut hos oss för att få rådgivning!

Behandla loppor på hund

Din veterinär kan hjälpa dig reda ut vilken typ av loppor det handlar om. Om det är en sort som inte kan föröka sig på hund eller katt så räcker det med ett medel som dödar de vuxna lopporna. Om det handlar om kattloppor, det vill säga en art av loppor som kan leva på både hund och katt, behöver du kombinera behandlingen. Använd då både ett medel som dödar lopporna och ett medel som förhindrar att de förökar sig. Läkemedel som innehåller lufenouron gör det genom att förhindra loppornas äggkläckning. Den behandlingen tar ungefär ett halvår. Om du har fler hundar eller katter behöver du ge dem behandling samtidigt. Kom då ihåg att välja rätt sorts behandling till dina djur, eftersom vissa loppmedel för hund kan vara giftiga för en mindre hund eller en katt. Kontakta din veterinär om ditt husdjur verkar sjukt eller har svår klåda, eller ifall receptfria läkemedel inte får bort lopporna.

Loppmedel för större hundar

Loppmedel för mindre hundar

Behandla loppor på katt

Behandling av loppor för katt går till på samma sätt som den tidigare beskrivningen för hund, men var noga med att välja rätt sorts läkemedel. Loppmedel till större djur kan vara farliga för katter.

Loppmedel för katt

Städa bort loppor i hemmet

Loppor och särskilt loppornas puppor kan överleva länge i hemmet. Därför räcker det sällan med att behandla dina husdjur mot ohyran, utan du behöver också städa hemmet noggrant för att förhindra att lopporna kommer tillbaka. Få bort loppor i sängen, soffan och andra stoppade möbler genom att dammsuga dem och tvätta sängkläder och textilier i 60 grader. Rengör varje vecka de platser där din hund eller katt vistas, såsom djurets säng, liggunderlag eller filt. Kom ihåg att helst tömma dammsugaren direkt och gärna utanför hemmet, eftersom lopporna kan överleva i dammsugarpåsen. Om det är svårt att bli av med lopporna kan du kontakta en skadedjursbekämpare.

Minska risken med förebyggande behandling

Undvika att dina husdjur angrips av loppor genom att hålla djuren och hemmet rena. Lopphalsband eller långtidsverkande insektsskydd skyddar hunden eller katten. Om du ska resa utomlands med dina husdjur kan det vara en särskilt god idé med förebyggande medel mot loppor.

Senast granskad 2021-09-17