Är jag allergisk eller förkyld?

När det gäller pollenallergi och allergier överlag så kan det vara svårt att veta om man faktiskt har en allergi eller om det handlar om en förkylning.

Vad är symtomen för förkylning och allergi?

Symtomen för förkylning och allergi kan vara mycket lika. En förkylning börjar när vi blir infekterade av ett virus. När kroppen registrerar viruset kickar immunförsvaret igång. Det skapar milda till svårare symtom som rinnande näsa och ögon, irritation i svalget, hosta, svullna slemhinnor och trötthet.

Symtom på allergi

Allergi däremot är en överkänslighetsreaktion i immunförsvaret som uppkommer när vi utsätts för vissa ämnen i vår omgivning, så kallade allergener. Det leder till att vårt immunförsvar börjar frisätta histamin och tillverka antikroppar för att motverka proteinet i allergenet. Blodkärlen vidgar sig och slemhinnorna svullnar. Vi får rinnande ögon och näsa, vi kan känna av klåda, drabbas av nässelutslag eller så kan luftvägarna dra ihop sig vilket kan leda till astmasymtom. Många symtom liknar alltså de vid förkylning.

En kvinna nyser. Foto.

Hur vet jag då om jag är allergisk eller förkyld?

Den första frågan man kan ställa är hur länge du har upplevt att du varit förkyld. En förkylning sitter ofta inte i längre än 1-2 veckor och brukar därefter avta. Det är till skillnad från allergi, som kan ge symptom betydligt längre. Är dina ögon röda och kliar? Är din snuva mer vattning och rinnig? Vid en allergi är dessa typiska symptom, medan en förkylning ofta inte ger klåda i ögon och näsa samt har en slembildning som kan tjockna. Därtill kan många få feber när de är förkylda, något som inte är förknippat med allergi.

Pollenallergi eller coronaviruset?

När du har covid-19 kan du ha symtom som liknar både pollenallergi och förkylning. Det kan exempelvis vara trötthet, halsont och hosta. Det kan därför vara svårt att veta vad symtomen beror på. Därför är det viktigt att alltid stanna hemma även om du bara har milda symtom, som lättare snuva, hosta eller ont i halsen. Om dessa besvär beror på allergi brukar de gå över när du tar allergimedicin. Skulle du få feber eller känna av symtom som du inte kopplar till din pollenallergi behöver du stanna hemma till du känner dig helt frisk och varit feberfri i minst två dagar till. Det enda sättet att vara helt säker på att du inte har covid-19 är genom att ta ett test. Här kan du läsa mer om tester för covid-19.

Testa dig med PCR-test för covid-19 hemma

Med Dynamic Codes provtagningskit tar du enkelt ett prov hemma som sedan skickas in på laboratorieanalys. När ditt prov analyseras upptäcker vi om du vid provtagningstillfället har en pågående infektion av covid-19.

Alltest Covid-19 Antigen Saliv Självtest

  • Kan användas hemma
  • Det första EC-certifierade och CE-märkta självtestet för diagnostik av Covid-19 via saliv
  • Särskilt lämpligt för de personer som upplever obehag med nasal testmetod

Boson antigentest för covid-19

Boson antigentest är ett CE-godkänt självprovtagningstest för att påvisa pågående infektion av covid-19. Testet tas på egen hand hemma med hjälp av en tops i näsan och du får resultat inom 15-20 minuter. Testet har både hög specificitet och sensitivitet. Tänk på att testresultatet inte kan användas som reseintyg. Boson antigentest finns som både 1-pack och och 5-pack.

Vad gör jag om jag misstänker att jag är allergisk?

Först och främst, uppsök vård och få en utredning, så du vet vad du reagerar på. Så länge du exponeras för det du är allergisk mot kommer du uppleva symptom, om du inte behandlar dem. Det är därför viktigt att du tar reda på vad du är allergisk mot så du kan undvika det. Därtill är det också viktigt att du behandlar din allergi, så att du kan mildra besvären när du väl exponeras för det du är allergisk emot.

Var förberedd

Om du redan vet att du är allergisk mot till exempel pollen är det en bra idé att börja behandla allergin några veckor innan säsongen för pollen drar i gång. Det kan så klart vara svårt att förutse när pollensäsongen drar igång så ett tips är att du börjar så snart du känner av minsta lilla symptom. Håll även koll på pollenrapporter.

Kan jag bli pollenallergiker när som helst i livet?

Ja dessvärre är det så att du kan drabbas när som helst i livet, även som liten. Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen.

Hur kan jag lindra mina allergisymptom?

Pollenallergi och andra allergier går att lindra med receptfria läkemedel. Om receptfria läkemedel inte hjälper är det bra att kontakta en läkare. Det kan finnas receptbelagda alternativ som lindrar bättre.

Senast granskad 2021-03-31