Tillbaka till Allergi och luftvägar

Är jag allergisk eller förkyld?

När det gäller pollenallergi och allergier överlag så kan det vara svårt att veta om du faktiskt har en allergi eller om det handlar om en förkylning.

Vad är symtomen för förkylning och allergi?

Symtomen för förkylning och allergi kan vara mycket lika. En förkylning börjar när vi blir infekterade av ett virus. När kroppen registrerar viruset kickar immunförsvaret igång. Det skapar milda till svårare symtom som rinnande näsa och ögon, irritation i svalget, hosta, svullna slemhinnor och trötthet. Även feber förekommer.

Symtom på allergi

Allergi däremot är en reaktion i immunförsvaret som uppkommer när vi utsätts för vissa ämnen i vår omgivning som vi är överkänsliga mot, så kallade allergener. Det leder till att vårt immunförsvar börjar frisätta histamin och tillverka antikroppar för att motverka allergenet. Blodkärlen vidgar sig och slemhinnorna svullnar. Vi får rinnande ögon och näsa, vi kan känna av klåda, drabbas av nässelutslag eller så kan luftvägarna dra ihop sig vilket kan leda till astmasymtom. Många symtom liknar alltså de vid förkylning.

1000x1000-kvinna-nyser

Hur vet jag då om jag är allergisk eller förkyld?

Den första frågan du kan ställa dig är hur länge du har upplevt att du varit förkyld. En förkylning sitter ofta inte i längre än en, max två veckor och brukar därefter avta. Allergi ger symptom betydligt längre. Är dina ögon röda och kliar? Är din snuva mer vattning och rinnig? Vid en allergi är detta typiska symptom, medan en förkylning ofta inte ger klåda i ögon och näsa samt har en slembildning som kan tjockna. Därtill kan många få feber när de är förkylda, något som inte är förknippat med allergi.

Pollenallergi eller covid?

Har du covid-19 kan du ha symtom som liknar både pollenallergi och förkylning. Det kan exempelvis vara trötthet, halsont och hosta. Det kan därför vara svårt att veta vad symtomen beror på. Därför är det bra att alltid stanna hemma även om du bara har milda symtom, som lättare snuva, hosta eller ont i halsen. Om dessa besvär beror på allergi brukar de gå över när du tar allergimedicin. Skulle du få feber eller känna av symtom som du inte kopplar till din pollenallergi behöver du stanna hemma till du känner dig helt frisk och varit feberfri i minst två dagar till. Det enda sättet att vara helt säker på att du inte har covid-19 är genom att ta ett test. Här kan du läsa mer om tester för covid-19.

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2024-02-12