Är jag allergisk eller förkyld?

När det gäller pollenallergi och allergier överlag så kan det vara svårt att veta om man faktiskt har en allergi eller om det handlar om en förkylning.

Vad är symptomen för förkylning respektive allergi?

Symptomen för förkylning och allergi kan te sig mycket lika. En förkylning kan uppkomma genom att vi blivit infekterade med ett virus. När kroppen registrerar viruset kickar vårt immunförsvar igång. En helt naturlig reaktion som tyvärr skapar milda till lite svårare symptom i form av rinnande ögon och näsa, irritation i svalg som skapar hosta, svullna slemhinnor och trötthet.

Allergi däremot är en överkänslighetsreaktion i immunförsvaret som uppkommer när vi utsätts för vissa ämnen i vår omgivning, så kallade allergener, som leder till att vårt immunförsvar börjar frisätta histamin och tillverka antikroppar för att motverka proteinet i allergenet. Detta leder till att blodkärlen utvidgar sig och slemhinnan svullnar upp. Vi får rinnande ögon och näsa, vi kan känna av klåda, drabbas av nässelutslag eller så kan våra luftvägar dra ihop sig vilket kan leda till astmasymtom. Med andra ord liknande symptom som dem för förkylning.

Allergi-förkyld-767x767

Hur vet jag då om jag är allergisk eller förkyld?

Den första frågan vi alltid ställer våra kunder är: Hur länge har du upplevt att du varit förkyld? En förkylning sitter ofta inte i längre än 1-2 veckor och brukar därefter avta, till skillnad från en allergi som kan ge symptom betydligt längre. Är dina ögon röda och kliar? Är din snuva mer vattning och rinnig? Vid en allergi är dessa typiska symptom, medan en förkylning ofta inte ger klåda i ögon och näsa samt har en slembildning som kan tjockna, till skillnad från den rinniga som ses hos de med allergi. Därtill kan många få feber när de är förkylda, något som inte är förknippat med allergi.

Hur vet jag att jag inte har covid-19?

När du har covid-19 kan du ha symtom som liknar både allergi och förkylning. Det kan därför vara svårt att till en början vad symtomen beror på. Därför är det viktigt att alltid stanna hemma även om du endast har milda symtom som lättare snuva, hosta eller ont i halsen. Om dessa besvär går över när du tar din allergimedicin behöver du däremot inte vara hemma. Skulle du få feber eller känna av symtom som du inte kopplar till din allergi behöver du stanna hemma till du känner dig helt frisk och varit feberfri i minst två dagar till. Det enda sättet att vara helt säker på att du inte har covid-19 är genom att ta ett test. Här kan du läsa mer om tester för covid-19.

Vad gör jag om jag misstänker att jag är allergisk?

Först och främst, uppsök vård och få en utredning, så du vet vad du reagerar på. Så länge du exponeras för det du är allergisk mot kommer du uppleva symptom, om du inte behandlar dem. Det är därför viktigt att du tar reda på vad du är allergisk mot så du kan undvika det. Därtill är det också viktigt att du behandlar din allergi, så att du kan mildra besvären när du väl exponeras för det du är allergisk emot.

Om du redan vet att du är allergisk mot till exempel pollen så rekommenderar jag att du börjar några veckor innan säsongen för pollen drar i gång. Det kan så klart vara svårt att förutse när pollensäsongen drar igång så ett tips är att du börjar så snart du känner av minsta lilla symptom. Håll även koll på pollenrapporter.

Kan jag bli pollenallergiker när som helst i livet?

Ja dessvärre är det så att du kan drabbas när som helst i livet, även som liten. Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen.

Hur kan jag lindra mina allergisymptom?

Pollenallergi och andra allergier går att lindra med receptfria läkemedel.

Men för några av oss är besvären så pass påtagande att de receptfria läkemedel vi på apoteket kan rekommendera inte hjälper. Då rekommenderar jag dig att uppsöka en läkare som efter undersökning kan förskriva dig ett receptbelagt läkemedel för att få bukt med dina symptom.

Senast granskad 1565308800000