Folsyra

Folsyra är kosttillskott med folat, som är en typ av b-vitamin. Folat finns naturligt i maten men det är vanligt att man inte får i sig tillräckligt. Det heter folsyra när det är konstgjort framställt i form av kosttillskott. När du är gravid eller planerar att bli gravid inom några månader, rekommenderas det att du tar tillskott av folsyra i form av tabletter eftersom det behövs för fostrets utveckling.

Läs mer

Folsyra när du är gravid

Anledningen till att man som gravid tar folsyratabletter är för att minska risken att barnet i magen föds med ryggmärgsbråck. Om du har brist på folat när du blir gravid innebär det en ökad risk. Rekommendationen är 400mg folsyra per dag fram till att du är i vecka tolv. Efter tolfte graviditetsveckan påverkar inte tabletterna risken för ryggmärgsbrott, men är ändå viktigt för fostrets utveckling och för en normal blodbildning hos mamman.

Vilka biverkningar kan folsyra ge?

Likt andra läkemedel kan folsyra ge biverkningar, men alla får dem inte. Om du känner av biverkningar, kontakta läkare, vårdpersonal eller apotekspersonal. Biverkningar för folsyra har klassats som sällsynta, men har förekommit i form av klåda, hudutslag och nässelutslag.

Kan man få i sig folsyra via maten?

Ja, folat finns naturligt i maten, men det krävs rätt stora mängder för att kroppen ska få i sig det den behöver. Mat som innehåller folat är:

  • Baljväxter
  • Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola och viss sallad
  • Olika typer av kål
  • Leverpastej
  • Fullkornsprodukter

Här kan du läsa mer om kost för gravida.

Filtrera produkter

Visar 84 produkter

Visar 30 av 84