Välj rätt solskydd för barnen

Barns hud är extra känslig och de bränner sig lättare än vuxna. Eftersom alltför mycket sol i barnaåren kan leda till skadliga hudförändringar på lång sikt är det extra viktigt att skydda just barnens hud.

Bästa tipsen för att skydda ditt barn i solen

De allra minsta, bebisar som är under 1 år, har nästan inget skydd mot solljuset alls. Därför ska du vara extra försiktig med spädbarn i solen. Barn under 1 år bör ha heltäckande kläder och inte vistas i direkt solljus. Använd alltid en hög solskyddsfaktor till barnen. Välj SPF 30 eller högre. Solkräm kan behövas även i skuggan, särskilt på ansiktet och händerna.

1. Solskydd för bebis

Barn under ett år ska inte vistas alls i direkt solljus. Om det inte går att undvika ska barn ha heltäckande kläder och solhatt. På stranden kan barn använda parasoll eller soltält.

2. Solskydd för lite större barn

Även för äldre barn är heltäckande kläder det allra bästa solskyddet, med solskyddskräm (minst SPF 30) som komplement där kläderna inte täcker. Om barnen är i vatten ger UV-skyddande badkläder bättre skydd än solkräm.

Kvinna och barn på en strand

3. Undvik stark sol mitt på dagen

Vistas helst inte med barn i solen över huvud taget mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.

4. Minska tiden i solen

Solkräm är bra för att skydda sig, men tänk på att inte låta barnen leka i solen flera timmar i sträck.

5. Skydda inte bara på stranden

Tänk på att solen inte bara tar på stranden, den tar även på skolgården. Lunchrasten infaller ofta då solens strålar är som starkast så skicka med barnet solkräm till skolan.

Rekommenderade produkter

Senast granskad 2019-05-23