Tillbaka till Sol

Välj rätt solskydd för barnen

Barns hud är extra känslig och de bränner sig lättare än vuxna. Eftersom alltför mycket sol i barnaåren kan leda till skadliga hudförändringar på lång sikt är det extra viktigt att skydda just barnens hud.

5 tips på hur du skyddar ditt barn i solen

De allra minsta barnen har nästan inget skydd mot solljuset alls. Därför ska du vara extra försiktig med spädbarn i solen. Barn under 1 år bör ha heltäckande kläder och inte vistas i direkt solljus. Använd alltid en hög solskyddsfaktor till barn. Välj SPF 30 eller högre. Solkräm kan behövas även i skuggan, särskilt på ansiktet och händerna.

1. Solskydd för bebis

Barn under ett år ska inte vistas alls i direkt solljus. Om det inte går att undvika ska barn ha heltäckande kläder och solhatt. På stranden är det bra med parasoll eller soltält.

2. Solkräm och solskydd för lite större barn

Även för äldre barn är heltäckande kläder det allra bästa solskyddet, med solskyddskräm (minst SPF 30) som komplement där kläderna inte täcker. Om barnen är i vatten ger UV-skyddande badkläder bättre skydd än solkräm.

3. Undvik stark sol mitt på dagen

Vistas helst inte med barn i solen över huvud taget mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.

4. Minska tiden i solen

Solkräm är bra för att skydda sig, men tänk på att inte låta barnen leka i solen flera timmar i sträck.

5. Skydda inte bara på stranden

Tänk på att solen inte bara bränner på stranden, utan även på skolgården. Lunchrasten infaller ofta då solens strålar är som starkast så skicka med barnet solkräm till skolan.

Senast granskad 2021-08-13