Tillbaka till Sol

Tips för att lindra soleksem

Soleksem är ett vanligt problem som drabbar omkring 15% av Sveriges befolkning. Men med rätt skydd och behandling kan många njuta av sköna sommardagar trots det. Här hittar du våra bästa råd till dig som har soleksem.

Vad är soleksem?

Soleksem är utslag som blossar upp samma dag eller upp till ett par dagar efter att du har vistats i solen. Ofta ser utslagen ut som små knottror eller blåsor som kliar. Det är vanligt med soleksem bland kvinnor och ljushyade personer. Särskilt på våren när de första efterlängtade solstrålarna tittar fram kan huden få en för plötslig och för hög dos av solljus och svarar då med att ge utslag.

Behandla soleksem

Ofta går eksemen över inom ett par dagar till en vecka. Var noga med att skydda dig mot solen så huden får vila och skydda dig från strålningen med kläder och hög solskyddsfaktor. Längre in på sommaren brukar huden gradvis härdas och problemen minskar. Utslagen kan behandlas med avkylande krämer och kylbalsam. Hydrokortison kan hjälpa mot klådan och inflammationen. Ibland kan starkare kortisonkrämer förskrivas av en läkare ifall det finns behov för det.

Närbild på en person som smörjer in sig med solkräm. Foto.

3 tips för att lindra soleksem

1. Använd solskydd som är särskilt anpassade för solkänslig hud. Kika inte bara på SPF-halten utan också på PA-styrkan. Solskydd som är märkta PA+++ eller PA++++ är bra val för en hud som har soleksem, eftersom de anger ett mycket högt UVA-skydd. Återapplicera varannan timme, och alltid efter bad. 2. Undvik solexponering. Håll dig i skuggan för att inte bli bränd av solen. Skydda eksemdrabbade områden med heltäckande kläder. 3. Lindra soleksemen med kylskåpskyld aloe vera eller kylbalsam. Vid större besvär kan mild kortison, antihistamin och smärtstillande hjälpa. Prata gärna med oss på Kronans Apotek för att få guidning till både rätt solskydd och lindring!

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2020-05-20