Om du fått fästingbett

Fästingar finns i hela Sverige, och trivs bäst i högt gräs och buskar. Därifrån hakar de fast sig på människor och djur som strövar förbi. De flesta fästingar är inte farliga men i vissa fall kan de sprida sjukdomar som TBE och borrelia. Här ger vi dig råd om du blivit fästingbiten.

Minska risken att få fästingbett

För att undvika att få fästingbett är det viktigt att alltid granska kroppen när du varit utomhus bland gräs och skog. Vet du om att du ska vistas i fästingtäta områden, kan det vara bra att vaccinera sig mot TBE. Det är bra att ha på sig kläder som täcker huden, exempelvis långärmade tröjor och långbyxor. Fästingar dras till ljusa kläder, så det är även bra att ha på sig mörka kläder. Barn får ofta fästingar på överkroppen, så glöm inte att titta extra noggrant där samt bakom öronen och i hårbotten.

Vaccinera dig mot TBE hos utvalda Kronans Apotek.

fästingbett-767x767

Har du blivit fästingbiten?

De flesta fästingar är ofarliga. Bara ett fåtal bär på smittoämnen. Om du blivit biten så blir huden runt bettet oftast röd i några dagar. Gör så här när du tar bort en fästing:

  • Ta bort fästingen så snart som möjligt. Ju kortare tid fästingen sitter, desto mindre risk att du ska få i dig smittämnen. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett.
  • Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida.
  • Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det.
  • Tvätta bettet med tvål och vatten.

Populära produkter

Skydda dig mot sjukdomar

TBE och borrelia är två fästingburna sjukdomar. Om du bor i ett riskområde för TBE är det rekommenderat att du vaccinerar dig för att vara skyddad mot sjukdomen. Läs mer om symtom, vaccin och riskområden för TBE. För borrelia finns det tyvärr inget vaccin.

Minska risken att få fästingbett

För att undvika att få fästingbett är det viktigt att alltid granska kroppen när du varit utomhus bland gräs och skog. Det är bra att ha på sig kläder som täcker huden, exempelvis långärmade tröjor och långbyxor. Barn får ofta fästingar på överkroppen, så glöm inte att titta extra noggrant där samt bakom öronen och i hårbotten.

Undvik att få in fästingar med husdjuren

Fästingar som följer med i djurets päls kan krypa över på människor. Genom att skydda dina husdjur mot fästingar förhindrar du också att de kommer in i ditt hem. Kamma igenom ditt husdjur efter att det har rört sig ute om du bor i områden där du vet att det finns fästingar. Här kan du läsa mer om hur du skyddar din katt eller hund mot fästingar.

När ska jag kontakta sjukvården?

Det är vanligt att få en mindre rodnad runt bettet. Om du inom ett par dagar ser en ringformad rodnad runt bettet, eller om du efter en till två veckor får feber, huvudvärk, muskelvärk, illamående och ovanlig trötthet - behöver du kontakta sjukvården.

Senast granskad 2021-09-20