Tillbaka till Sår, bett & stick

TBE – symtom, vaccin och riskområden

Sjukdomen TBE innebär fästingburen hjärnhinneinflammation. Sjukdomen kan vara lindrig men ibland kan den innebära att man blir allvarligt sjuk. Viruset finns runt om i Sverige. Om du ska vistas i områden med högre risk rekommenderas det att du vaccinerar dig.

Vaccinera dig mot TBE på Kronans Apotek

Om du vill vaccinera dig mot TBE behöver du kontakta din vårdcentral eller en vaccinmottagning. På utvalda Kronans Apotek erbjuder vi vaccinering mot TBE. När du tar sprutan görs det alltid på utsidan av överarmen och ska helst göras i god tid innan fästingsäsongen börjar. Boka tid till vaccinering på Kronans Apotek.

Flera doser av vaccin

För dig som är yngre än 50 år gäller oftast tre doser det första året och sen en till dos tre år senare. Efter det rekommenderas att man förnyar sitt vaccin var femte år. För dig om är över 50 år gäller fyra doser det första året och sen på samma sätt som ovan. När du är äldre än 50 är skyddet lite sämre, därför rekommenderas den extra dosen när du börjar din vaccinering. Det kan också gälla om du av någon anledning har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom.

Kan barn vaccinera sig mot TBE?

Barn från ett år kan vaccineras mot TBE.

Kan jag vaccinera mig om jag är gravid eller ammar?

Eftersom man inte utför tester på gravida eller ammande är erfarenheten av biverkningar eller liknande begränsad. Vaccinet har däremot använts på gravida och och ammanda och det finns inget som tyder på att det skulle innebära någon risk för barnet. Rådgör med din vårdcentral eller barnmorska om du har frågor eller funderingar.

Kan jag vaccinera mig mot TBE om jag har vaccinerat mig mot covid-19?

Enligt rekommendationer ska du inte ta något annat vaccin en vecka innan eller efter du har vaccinerat dig mot covid-19. Detta är för att olika vaccin kan ge biverkningar som kan vara svåra att särskilja.

Finns det några rapporterade biverkningar från vaccinet?

Det är vanligt att känna milda biverkningar efter att man vaccinerat sig. Besvären brukar gå över efter några dagar. Vanliga biverkningar är:

  • Öm och svullen på stället på kroppen där du tagit sprutan
  • Ont i huvudet
  • Illamående
  • Trötthet
  • Muskel- och ledvärk
  • I vissa fall, kräkningar
Senast uppdaterad 2021-04-13