Tillbaka till Ögon

Röda och irriterade ögon

Att ha röda eller irriterade ögon kan ha flera olika orsaker. Det kan exempelvis vara att dina ögon är torra, du har en ytlig blödning i ögonvitan eller har något som irriterar ögat, som en vagel. Vanligtvis är det ofarligt men kan vara både jobbigt och göra ont. Här går vi igenom symtom, lindring och behandling.

Symtom vid irriterade ögon

Symtom vid irriterade ögon kan exempelvis vara att:

  • Ögat gör ont
  • Ögat kliar
  • Det svullnar upp kring ögat
  • Synen påverkas till det sämre
  • Det rinner och blir kladdigt från ögat

Vad finns det för orsaker?

Det finns olika orsaker till varför ögonen blir röda och irriterade. Ibland kan ögat bli irriterat om man helt enkelt fått in skräp eller smuts i ögat. Tänk på att inte ta i ögonen med otvättade händer och var noggrann med att tvätta ansiktet, för att minska risken för ytterligare irritation. När ögat blir synligt rött beror det ofta på att blodkärl i ögonvitan har brustit. Ofta försvinner då det röda området inom ett par veckor.

Vagel i ögat

När en talgkörtel bli inflammerad bildas en så kallad vagel. Utöver att den kan irritera, kan den också kännas obekväm och göra ont. I vissa fall kan en vagel även ge problem med synen. Att ha en vagel smittar inte och det finns flera saker man kan göra för att lindra besvären. Det hjälper att förebyggande smörja ögonen med mjukgörande salva, då man lättare får en vagel om ögonlocken är torra. Här kan du läsa mer om vagel i ögat.

Senast granskad 2021-08-16