Röda och irriterade ögon

Att ha röda eller irriterade ögon kan ha flera olika orsaker. Det kan exempelvis vara att dina ögon är torra, du har en ytlig blödning i ögonvitan eller har något som irriterar ögat, som en vagel. Vanligtvis är det ofarligt men kan vara både jobbigt och göra ont. Här går vi igenom symtom, lindring och behandling.

Symtom vid irriterade ögon

Symtom vid irriterade ögon kan exempelvis vara att:

 • Ögat gör ont
 • Ögat kliar
 • Det svullnar upp kring ögat
 • Synen påverkas till det sämre
 • Det rinner och blir kladdigt från ögat

Vad finns det för orsaker?

Det finns olika orsaker till varför ögonen blir röda och irriterade. Ibland kan ögat bli irriterat om man helt enkelt fått in skräp eller smuts i ögat. Tänk på att inte ta i ögonen med otvättade händer och var noggrann med att tvätta ansiktet, för att minska risken för ytterligare irritation. När ögat blir synligt rött beror det ofta på att blodkärl i ögonvitan har brustit. Ofta försvinner då det röda området inom ett par veckor.

Kvinna ögondroppar 767x767

Vagel i ögat

När en talgkörtel bli inflammerad bildas en så kallad vagel. Utöver att den kan irritera, kan den också kännas obekväm och göra ont. I vissa fall kan en vagel även ge problem med synen. Att ha en vagel smittar inte och det finns flera saker man kan göra för att lindra besvären. Det hjälper att förebyggande smörja ögonen med mjukgörande salva, då man lättare får en vagel om ögonlocken är torra. Här kan du läsa mer om vagel i ögat.

Röda ögon vid allergi

En vanlig anledning till varför ögonen blir irriterade är olika typer av allergi. Det är vanligt vid exempelvis pollenallergi, pälsdjursallergi eller allergi mot damm. Utöver att ögonen blir röda kan de också klia, rinna och kännas irriterade. Det finns receptfria läkemedel i form av ögondroppar som kan lindra besvären.

Inflammation i ögat

En inflammation i ögonlocket eller ögat beror på att man fått in bakterier eller något som irriterar ögonen. För att minska risken för ögonlocksinflammation kan man undvika vissa speciella situationer som kan förvärra ögonen. Undvik till exempel att bada i vatten med klor, bära smink, vistas i rökiga miljöer eller ställen med torr luft. Vid ögoninflammation som ofta kommer i samband med en förkylning är det viktigt att hålla ögon och ögonlock rena. Det kan man göra med hjälp av en bomullstuss med ljummet vatten. Det finns receptfria läkemedel i form av ögonsalva som kan lindra besvären, men även olika typer av ögondroppar.

Problem vid kontaktlinser

Användning av kontaktlinser kan vara en orsak till röda ögon och även ögoninfektioner som infektion i hornhinnan. Det kan uppstå irritation om man har i sina kontaktlinser för länge eller om du fått in skräp eller smuts i ögat. Det finns receptfria läkemedel i form av ögonsalva och även olika typer av ögondroppar som kan hjälpa till att hålla ögonen återfuktade och lindra besvären. Om du har besvär som inte går över trots att du försökt lindra besvären själv, behöver du kontakta din optiker eller vårdcentral.

När behöver jag söka vård?

De flesta besvär med ögonen går över av sig själv och behöver inte någon behandling. Men det finns vissa saker att vara uppmärksam på. Kontakta en vårdcentral om:

 • Du efter 5 dagar fortfarande har röda och irriterade ögon trots att du försökt lindra besvären själv
 • Du har ett brustet blodkärl som inte försvunnit efter två till tre veckor
 • Du har allergi och besvären inte går över trots behandling med receptfria läkemedel
 • Ögat gör ont
 • Du får försämrad syn
 • Du har röda ögon samtidigt som du har blåsor i ansiktet
 • Du har något skräp i ögat som du inte får bort
Senast granskad 2021-08-16